Η ΕΡΤ μόλις άνοιξε τα χαρτιά της για τη νέα τηλεοπτική χρονιά — και το έκανε με έναν τρόπο που κάνει σαφές ότι η δημόσια τηλεόραση δεν σκοπεύει να μείνει στη σκιά των ιδιωτικών καναλιών.
Τρία διαφορετικά trailers, τρεις εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, και τρία καστ που θα συζητηθούν. Από τα παρασκήνια της ίδιας της ελληνικής τηλεόρασης μέχρι μια ιστορία που ταξιδεύει σε Κωνσταντινούπολη και άλλες εποχές, το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 και του ERTFLIX μπαίνει σε μια φάση που δείχνει να παίρνει στα σοβαρά το κομμάτι της μυθοπλασίας.

Η ΕΡΤ βάζει την τηλεόραση μέσα στην τηλεόραση με το «TV Land»
Η πιο pop επιλογή του πακέτου λέγεται «TV Land» και είναι σατιρική κωμική σειρά που στήνει την κάμερά της εκεί που κανένας τηλεθεατής δεν βλέπει: πίσω από τις κάμερες, στα γραφεία, στα camerino, στα meetings όπου παίζονται οι πραγματικές μάχες μεταξύ παρουσιαστών, παραγωγών και στελεχών.
Το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Φειδάς, από πρωτότυπη ιδέα του ίδιου και της Φρόσως Ράλλη, και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Ρέλλος. Στο καστ βρίσκουμε την Αμαλία Καβάλη, τον Κώστα Αποστολάκη, τον Ιωάννη Παπαζήση, τη Σάννυ Χατζηαργύρη και τη Σύλβια Δεληκούρα — δηλαδή έναν συνδυασμό ονομάτων που κουβαλάει και δραματική βαρύτητα και κωμική άνεση, κάτι που ταιριάζει απόλυτα σε σειρά που πρέπει να αλλάζει τόνο συνεχώς.
Από τη σάτιρα στο δράμα του ξεριζωμού με τις «Θάλασσες μας χώρισαν»
Στον αντίποδα του «TV Land» βρίσκεται η μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων «Θάλασσες μας χώρισαν», ένα project με εντελώς άλλο DNA. Εδώ η ΕΡΤ επενδύει σε μια αφήγηση για την απώλεια, τον ξεριζωμό και τον αγώνα για επιβίωση, με τους ήρωες να παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις οικογενειακές και συναισθηματικές τους ρίζες παρά τις αποστάσεις.
Η σειρά κινείται ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και τόπους, με μέρος των γυρισμάτων να έχει γίνει στην Κωνσταντινούπολη — μια επιλογή που από μόνη της υπαινίσσεται την ιστορική διάσταση της αφήγησης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Κατερίνα Λέχου, ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Γιάννης Κουκουράκης, η Δήμητρα Ματσούκα και η Χριστίνα Αλεξανιάν.
Το «Αύριο» βάζει τον Χρήστο Λούλη σε μια αγωνιώδη κούρσα διάσωσης
Η τρίτη σειρά, το «Αύριο», είναι ίσως και η πιο ριψοκίνδυνη πρόταση του πακέτου: πρόκειται για την πρώτη ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία με επίκεντρο μια επιχείρηση διάσωσης. Η ιστορία εξελίσσεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και ακολουθεί την προσπάθεια εντοπισμού ενός ζευγαριού που εξαφανίζεται στα ορμητικά νερά ενός ποταμού, αφήνοντας πίσω ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο.
Σενάριο και σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος Γιώργος Γκικαπέππας, ενώ στους δύο κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Χρήστος Λούλης και η Στεφανία Γουλιώτη — ένα δίδυμο που από μόνο του γεννάει προσδοκίες για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, ψυχολογικά φορτισμένο δράμα.
Οι τρεις σειρές θα προβληθούν από την ΕΡΤ1 και θα είναι διαθέσιμες και στο ERTFLIX, με τη δημόσια τηλεόραση να ποντάρει σε μια χρονιά όπου η μυθοπλασία της θα κινηθεί ταυτόχρονα σε τρεις πολύ διαφορετικές συχνότητες — και αυτό, σε μια σεζόν όπου τα ιδιωτικά κανάλια δείχνουν να παίζουν πιο συντηρητικά, ίσως αποδειχθεί το πιο ενδιαφέρον στοίχημα.


















