Με έναν τρόπο που σπάει τη φόρμα των ελληνικών τηλεοπτικών φιναλέ θα κλείσει η «Η Γη της Ελιάς». Το τελευταίο επεισόδιο δεν στηρίζεται σε ανατροπή, σε θάνατο χαρακτήρα ή σε μια ακόμα ιστορία από τη Μάνη. Στηρίζεται σε ένα τραπέζι – και στους ίδιους τους ηθοποιούς, που για πρώτη φορά μιλούν ως ο εαυτός τους.
Πώς θα κλείσει «Η Γη της Ελιάς» – Το τελευταίο επεισόδιο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελευταία εικόνα που θα δουν οι τηλεθεατές στην σειρά του Mega, είναι ένα μεγάλο γλέντι γύρω από ένα κοινό τραπέζι. Εκεί θα βρεθούν συγκεντρωμένοι ηθοποιοί που πέρασαν και από τους πέντε κύκλους της σειράς, σε μια συμβολική συνάντηση που σηματοδοτεί το τέλος ενός μεγάλου τηλεοπτικού ταξιδιού.
Η σκηνή ξεφεύγει επίτηδες από τα όρια της μυθοπλασίας. Οι ηθοποιοί δεν θα μιλήσουν ως οι χαρακτήρες που αγάπησε το κοινό. Θα μιλήσουν ως οι άνθρωποι που τους ενσάρκωσαν για χρόνια. Ένας ένας θα παίρνουν τον λόγο, μοιραζόμενοι σκέψεις, συναισθήματα και προσωπικές αναμνήσεις από τη συμμετοχή τους στη σειρά.

Γιατί είναι σπάνια επιλογή για ελληνική σειρά
Στην ελληνική τηλεόραση τα φινάλε συνήθως κλείνουν με γάμο, με θάνατο ή με κάποιο μεγάλο μυστικό που αποκαλύπτεται την τελευταία στιγμή. Το να βγαίνει το cast από τον ρόλο μέσα στο ίδιο το επεισόδιο και να απευθύνεται ουσιαστικά στο κοινό είναι κίνηση που έχουμε δει κυρίως σε ξένες παραγωγές μεγάλης διάρκειας, όταν η σχέση ηθοποιού–χαρακτήρα έχει γίνει για τον τηλεθεατή το ίδιο σημαντική με την πλοκή.
Η «Γη της Ελιάς» έτρεξε πέντε κύκλους και έχει χτίσει ακριβώς αυτή τη σχέση. Για ένα σημαντικό κομμάτι του κοινού, οι πρωταγωνιστές δεν είναι πια απλά «οι χαρακτήρες» – είναι πρόσωπα που μπήκαν στο σαλόνι του κάθε βράδυ. Η επιλογή να κλείσει το ταξίδι με τους ίδιους να μιλάνε ως άνθρωποι, και όχι ως ρόλοι, λειτουργεί σαν ευχαριστήριο γράμμα από την παραγωγή προς τον τηλεθεατή – και ταυτόχρονα σαν προστασία απέναντι σε ένα φινάλε που θα διχάσει, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα όταν μια αγαπημένη σειρά κλείνει με «μεγάλη» δραματική κίνηση.
Μένει να δούμε ποιοι από τους ηθοποιούς όλων των κύκλων θα κάτσουν τελικά σε αυτό το τραπέζι, και ποιος θα είναι αυτός που θα πάρει πρώτος και τελευταίος τον λόγο.


















