Το χθεσινό επεισόδιο του J2US στιγματίστηκε από την απρόσμενη και άκρως επιθετική στάση του πρώην παίκτη του Survivor, Gio, απέναντι στην κριτική επιτροπή. Η κουλτούρα του “bro” και η απαξίωση προς τα σχόλια των καταξιωμένων κριτών προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την τηλεοπτική παιδεία και τα πρότυπα που προβάλλονται.
Η συμμετοχή σε ένα τηλεοπτικό σόου, το οποίο βασίζεται στην αξιολόγηση από μια κριτική επιτροπή, προϋποθέτει αν μη τι άλλο τον σεβασμό προς τους ανθρώπους που κάθονται απέναντί σου. Ο διαγωνιζόμενος, ωστόσο, επέλεξε να υιοθετήσει ένα επιθετικό και ειρωνικό ύφος, επιστρατεύοντας greeklish και μια αδικαιολόγητη αγένεια που δεν ταιριάζει σε prime time πρόγραμμα.
Η μάστιγα της τηλεοπτικής “αλαζονείας”
Το πρόβλημα δεν εστιάζεται προφανώς στο αν το κοινό συμπαθεί ή αντιπαθεί τον Σταμάτη Φασουλή, την Καίτη Γαρμπή και τα υπόλοιπα μέλη. Αυτό που ενοχλεί βαθύτατα το τηλεοπτικό κοινό είναι η δημόσια προβολή μιας συμπεριφοράς που λειτουργεί ως κάκιστο παράδειγμα για τα μικρότερα παιδιά που μιμούνται τέτοιες στάσεις.
Αν κάποιος επιθυμεί να διαφωνήσει με μια αυστηρή κριτική, οφείλει να το πράξει με στοιχειώδη ευγένεια και επιχειρήματα. Η κουλτούρα της ασέβειας τείνει να γίνει μάστιγα, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η έλλειψη παιδείας παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι της εποχής μας.
Η ανοχή στον Άγιο Δομίνικο και η σημερινή πραγματικότητα
Βέβαια, η στάση του συγκεκριμένου παίκτη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για όσους παρακολουθούσαν ανελλιπώς το Survivor. Στις παραλίες του εξωτικού νησιού, ο ίδιος έφτανε συχνά στο σημείο να κάνει υποδείξεις και κριτική ακόμα και στον Γιώργο Λιανό, με τον παρουσιαστή να δείχνει ανεξήγητη ανοχή στις συνεχιζόμενες υπερβολές του.
Σήμερα, όμως, τα δεδομένα αλλάζουν. Η τηλεόραση δεν συγχωρεί την αλαζονεία και οι τηλεθεατές γυρνούν την πλάτη σε συμπεριφορές που υποτιμούν τους συνομιλητές τους. Μένει να φανεί αν η παραγωγή του μουσικού σόου θα βάλει επιτέλους τα όρια που απαιτούνται ή αν αυτή η τοξικότητα θα συνεχίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Όσο και να προσπάθησε να το σώσει στην συνέχεια…
