Η Μαρία Μαζωνάκη δεν στάθηκε μόνο στα λόγια με τα οποία άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου αποχαιρέτησαν τον αδελφό της. Στάθηκε κυρίως σε αυτό που είδε πίσω από αυτά. Την αγάπη. Μιλώντας για τον Γιώργο Μαζωνάκη και τις εκδηλώσεις μνήμης που ακολούθησαν τον θάνατό του, εξήγησε πως μέσα στο προσωπικό της πένθος βρίσκει μια μικρή παρηγοριά βλέποντας πόσο έντονα άγγιξε ο αδελφός της ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του, τον γνώρισαν ή απλώς μεγάλωσαν ακούγοντας τα τραγούδια του.
Οι αντιδράσεις μετά την απώλειά του πήραν διαφορετικές μορφές. Καλλιτέχνες αφιέρωσαν τραγούδια στη μνήμη του, άλλοι επέλεξαν να αλλάξουν ή να αναβάλουν τις εμφανίσεις τους και αρκετοί τον αποχαιρέτησαν δημόσια με προσωπικά μηνύματα.
Δημοσιεύματα κατέγραψαν μεταξύ άλλων αφιερώσεις από την Άννα Βίσση, την Έλλη Κοκκίνου, τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Σωκράτη Μάλαμα, ενώ ο Νίκος Οικονομόπουλος και ο Θοδωρής Φέρρης ανέβαλαν συναυλίες τους μετά την είδηση του θανάτου του.
Η Μαρία Μαζωνάκη για τον τρόπο που τον αποχαιρέτησαν οι συνάδελφοί του
Για τη Μαρία Μαζωνάκη, αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία δεν ήταν αν κάποιος επέλεξε ένα τραγούδι, μια δημόσια δήλωση ή τη σιωπή. Ήταν το κοινό συναίσθημα πίσω από κάθε κίνηση.
«Με συγκίνησε βαθιά ο τρόπος που οι συνάδελφοι του αδελφού μου τον αποχαιρέτησαν. Άλλοι τραγουδώντας τα τραγούδια του, άλλοι ακυρώνοντας τις εμφανίσεις τους και επιλέγοντας τη σιωπή, όλοι όμως με αγάπη και σεβασμό», ανέφερε.
Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στον τελευταίο αποχαιρετισμό του τραγουδιστή, όπου βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της μουσικής, της τηλεόρασης και του θεάματος. Μεταξύ άλλων καταγράφηκε η παρουσία καλλιτεχνών όπως ο Νίκος Οικονομόπουλος, η Νατάσσα Θεοδωρίδου, η Έλενα Παπαρίζου, ο Χρήστος Μάστορας, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Γιώργος Σαμπάνης.
Η αδελφή του, όμως, περιέγραψε αυτή την ανταπόκριση με έναν πολύ πιο προσωπικό τρόπο. «Μέσα στον πόνο μου, είναι μια μικρή παρηγοριά να βλέπω πόσο αγαπήθηκε». Μια τέτοια φράση δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δραματοποίηση. Λέει κάτι πολύ συγκεκριμένο για το πένθος ενός ανθρώπου που βλέπει την απώλειά του να είναι προσωπική, αλλά ταυτόχρονα να μοιράζεται από χιλιάδες άλλους.
Οι δημόσιες αφιερώσεις δεν μπορούν να μειώσουν την απουσία για μια οικογένεια. Μπορούν όμως να λειτουργήσουν ως απόδειξη ότι ο άνθρωπος που εκείνη έχασε είχε δημιουργήσει δεσμούς έξω από τον στενό οικογενειακό κύκλο. Και στην περίπτωση του Γιώργου Μαζωνάκη, αυτοί οι δεσμοί αποδείχθηκαν πολλοί.
«Ένας άνθρωπος δεν φεύγει όσο υπάρχουν καρδιές που τον θυμούνται»
Η Μαρία Μαζωνάκη στάθηκε τελικά στη μνήμη. «Γιατί ένας άνθρωπος δεν φεύγει όσο υπάρχουν καρδιές που τον θυμούνται και φωνές που συνεχίζουν να τραγουδούν τα τραγούδια του», ανέφερε. Ίσως αυτή να είναι και η φράση που συνοψίζει καλύτερα όσα συνέβησαν μετά τον θάνατό του.
Τα τραγούδια του συνέχισαν να ακούγονται σε συναυλίες άλλων καλλιτεχνών, ενώ ακόμη και οι προγραμματισμένες εμφανίσεις του απέκτησαν διαφορετικό βάρος. Η συναυλία για τα 33 χρόνια της καριέρας του, που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη, ακυρώθηκε οριστικά, με την εταιρεία παραγωγής να αναφέρει ότι δεν ήταν δυνατό να μετατραπεί άμεσα σε αφιέρωμα στη μνήμη του.
Η στάση της Μαρίας Μαζωνάκη φωτίζει τελικά μια διαφορετική πλευρά αυτών των δημόσιων αποχαιρετισμών.
Για το κοινό είναι ένας τρόπος να θυμηθεί έναν καλλιτέχνη. Για τους ανθρώπους που έζησαν δίπλα του, είναι η στιγμή που αντιλαμβάνονται πόσο μακριά είχε φτάσει η παρουσία του χωρίς οι ίδιοι να μπορούν απαραίτητα να το μετρήσουν όσο εκείνος ήταν ακόμη εδώ.
Και μέσα στο πένθος, αυτή η διαπίστωση μπορεί πράγματι να γίνει μια μικρή παρηγοριά.
📌 Μην χάνετε τα νέα του tvfreaks.gr
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας στην Google για να βλέπετε πρώτοι τα άρθρα μας στα Top Stories και το AI Search:













