Προσοχή γονείς: Η παχυσαρκία σας μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά σας!

Παιδιά παχύσαρκων γονέων σε κίνδυνο για την υγεία τους!

Η παχυσαρκία τείνει να γίνεται οικογενειακή υπόθεση. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι παιδιά γονέων με παχυσαρκία διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα στην ενήλικη ζωή.

Νέα έρευνα από τη Νορβηγία έρχεται να ρίξει φως σε μια ανησυχητική διαπίστωση, παιδιά γονέων που πάσχουν από παχυσαρκία, διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα στην ενήλικη ζωή τους.

Η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία, εστιάζει στη συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των γονέων με τον ΔΜΣ των παιδιών τους, σε μια ηλικία όπου τα παιδιά έχουν πλέον αποχωρήσει από το πατρικό σπίτι.

παχυσαρκία

Παιδιά παχύσαρκων γονέων 6 φορές πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά:

  • Όταν και οι δύο γονείς έχουν παχυσαρκία, τα παιδιά τους έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στα 40 και τα 50 τους χρόνια, σε σύγκριση με παιδιά γονέων με φυσιολογικό βάρος.
  • Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος, έστω και σε μικρότερο βαθμό, ακόμα και όταν μόνο ένας γονέας έχει παχυσαρκία (3,44 φορές για μητέρες με παχυσαρκία και 3,74 φορές για πατέρες με παχυσαρκία).

Πού οφείλεται αυτή η συσχέτιση;

  • Γονίδια: Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, επηρεάζοντας την ευαισθησία μας στην αύξηση του σωματικού βάρους και τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε σε περιβάλλοντα που προωθούν ανθυγιεινές επιλογές.
  • Περιβάλλον: Η διατροφή και οι συνήθειες άσκησης που υιοθετούνται στο οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά, οδηγώντας σε παρόμοια σωματικά χαρακτηριστικά με τους γονείς.

Παιδική παχυσαρκία: Μια ολοένα αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία

  • Παγκοσμίως: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 1 στους 8 ανθρώπους πάσχει από παχυσαρκία.
  • Παιδιά: Η παιδική παχυσαρκία τετραπλασιάστηκε από το 1990 έως το 2022, με δραματική αύξηση κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19.
  • Συνέπειες: Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε:

  • Η πρόληψη της παχυσαρκίας σε παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας των παιδιών και την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.
  • Η υιοθέτηση υγιειωνών διατροφικών συνηθειών και η ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης στο οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

despoina_office

Αρθρογράφος: Δέσποινα Ιωάννου

Ονομάζομαι Δέσποινα Ιωάννου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Αποφοίτησα από ΙΙΕΚ και συγκεκριμένα απο το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Λατρεύω να γράφω για την showbiz, τα social media και ειδικά για το Instagram, ενώ έχω και μερικά τηλεοπτικά ριάλιτι που μου αρέσει να βγάζω ειδήσεις και spoiler, μέσα απο τις πηγές μου!
Email : [email protected]

Αναγνωρίζετε το χαμογελαστό κοριτσάκι; Η αποκάλυψη για την ηθοποιό θα σας εκπλήξει

Survivor spoiler (12/03): 1η διαρροή. Ποιος κερδίζει σήμερα την 3η ασυλία