Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας δαγκωθεί από άλλο σκύλο;

Οδηγός για ιδιοκτήτες σκύλων!

Η καθημερινή βόλτα με τον σκύλο σας αποτελεί μια ιεροτελεστία χαράς και άσκησης. Δυστυχώς, όμως, η χαρά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε άγχος και πανικό αν ο σκύλος σας δεχτεί επίθεση από άλλο σκύλο. Η εμπειρία ενός δαγκώματος, εκτός από τον σωματικό πόνο, μπορεί να προκαλέσει και ψυχολογικό τραύμα, τόσο στο ζώο, όσο και στον ιδιοκτήτη.

Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να σας εξοπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά μια τέτοια δύσκολη κατάσταση. Θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τα άμεσα βήματα που οφείλετε να κάνετε, πότε κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο, αλλά και πώς μπορείτε να προλάβετε μελλοντικές επιθέσεις.

Πώς να προστατεύσετε τον σκύλο σας

Πώς να προστατεύσετε τον σκύλο σας από επιθέσεις

Τι να κάνετε άμεσα:

 1. Απομακρύνετε τον σκύλο σας: Πρώτη σας προτεραιότητα είναι να προστατέψετε τον σκύλο σας από τυχόν περαιτέρω τραυματισμό.
 2. Ελέγξτε για τραυματισμούς: Εξετάστε προσεκτικά τον σκύλο σας για τυχόν σημάδια δαγκώματος, γρατζουνιές ή άλλα τραύματα.
 3. Κρατήστε την ψυχραιμία σας: Ο πανικός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και δράστε με νηφαλιότητα.
 4. Επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου: Αν είναι εφικτό, ενημερώστε τον ιδιοκτήτη για το περιστατικό. Αν ο σκύλος του φέρει σημάδια ασθένειας, ρωτήστε για εμβολιασμούς.
 5. Συλλέξτε στοιχεία: Φωτογραφήστε τα τραύματα του σκύλου σας, τυχόν σημάδια στο σημείο του περιστατικού και αν είναι δυνατόν, τα στοιχεία επικοινωνίας του άλλου ιδιοκτήτη.

Πότε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο:

 • Εάν υπάρχουν εμφανή τραύματα: Οποιοδήποτε δάγκωμα, γρατζουνιά ή άλλο τραυματισμός, οφείλει να ελεγχθεί από κτηνίατρο.
 • Εάν ο σκύλος σας γαβγίζει, γκρινιάζει ή δείχνει σημάδια πόνου: Ο κτηνίατρος μπορεί να εντοπίσει τυχόν λανθάνοντα τραύματα ή εσωτερικές βλάβες.
 • Εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης: Ερυθρότητα, πρήξιμο, πυρετός ή έκκριση από το τραύμα αποτελούν ενδείξεις μόλυνσης.
 • Εάν ο σκύλος που δάγκωσε δεν είναι εμβολιασμένος: Ο κτηνίατρος μπορεί να χορηγήσει προληπτική αγωγή για λύσσα ή άλλες ασθένειες.

Πρόληψη:

 • Εκπαίδευση: Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει κοινωνικοποιηθεί και γνωρίζει βασικές εντολές.
 • Προσοχή στις βόλτες: Μην αφήνετε τον σκύλο σας ελεύθερο σε άγνωστες περιοχές ή χωρίς επίβλεψη.
 • Γνώση σωματικής γλώσσας: Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια επιθετικότητας σε άλλα σκυλιά.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

kelly

Αρθρογράφος: Κέλλυ Νομικού

Ονομάζομαι Κέλλυ Νομικού, είμαι δημοσιογράφος και έχω αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι αγαπημένες μου στήλες είναι gossip, celebrities και ειδησεογραφικά νέα της επικαιρότητας. Λατρεύω την φύση και ειδικά τις βόλτες στα βουνά. - Email

Παλαιοχριστιανός Μανώλης: Πήγε στον Λιάγκα και ο κόσμος τον αποθέωσε

Ιωάννα Πηλίχο

Ιωάννα Πηλίχου: Ποζάρει στα βραχάκια χωρίς να φοράει μαγιό και κολάζει