Μικρόκοσμος σε γυάλα: 59 χρόνια μετά ο κήπος στο μπουκάλι αφήνει άφωνους τους επιστήμονες

Μικρόκοσμος σε γυάλα

Ένας κήπος σε μπουκάλι

Το 1960, ο David Latimer υλοποίησε ένα ασυνήθιστο πείραμα, αφού δημιούργησε έναν μικροσκοπικό κήπο στο εσωτερικό μίας μεγάλης γυάλινης φιάλης, την οποία σφράγισε ερμητικά.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1972, άνοιξε την φιάλη για να προσθέσει λίγο νερό, και ύστερα την σφράγισε οριστικά. Έκτοτε, αυτό το αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα ανθίζει για σχεδόν 60 χρόνια, αφήνοντας άφωνους τους επιστήμονες και το ευρύ κοινό.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το θαύμα της φύσης υπάρχουν στο βίντεο εδώ

Ένα θαύμα της φύσης – Ένας κήπος σε μπουκάλι

Πώς όμως είναι δυνατόν ένα φυτικό σύστημα να επιβιώνει απομονωμένο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Η απάντηση κρύβεται στην τέλεια ισορροπία που έχει επιτευχθεί στο εσωτερικό της φιάλης. Τα φυτά παράγουν οξυγόνο, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα από τα βακτήρια που ζουν στο χώμα.

Το διοξείδιο του άνθρακα, με τη σειρά του, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη φωτοσύνθεση, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη των φυτών. Σαν αποτέλεσμα, η φιάλη έχει μετατραπεί σε ένα μικρόκοσμο, ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα που μιμείται τις συνθήκες της Γης. Η ύπαρξη του “κήπου σε μπουκάλι” αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ανθεκτικότητας της φύσης και της ικανότητας των φυτών να προσαρμόζονται σε ακραίες συνθήκες.

Η ιστορία του “κήπου σε μπουκάλι” μας καλεί να σκεφτούμε κριτικά την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Μας υπενθυμίζει ότι η ισορροπία στους φυσικούς οικότοπους είναι εύθραυστη, ενώ παράλληλα τονίζει τη σημασία της προστασίας και διατήρησης του φυσικού κόσμου.

Ένας κήπος σε μπουκάλι

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

dimitris

Αρθρογράφος: Δημήτρης Χαροκόπος

Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από ένας ταπεινός blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και στην συνέχεια έκανα μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Λατρεύω να γράφω για viral θέματα, gossip, για όμορφες γυναίκες και φυσικά για αθλητικά γεγονότα. - Email : [email protected]

Σπαθί Σταυροφόρου 900 ετών

Σπαθί Σταυροφόρου ανασύρεται από τον βυθό της Μεσογείου μετά απο 900 χρόνια!

Ιφιγένεια Πιερίδου

Το Τατουάζ: Θυμάσαι την υπαστυνόμο Λυμπέρη; Δείτε την πόσο ΚΟΥΚΛΑ έχει γίνει! Δεν την γνωρίσαμε!