Ένας χαρακτήρας που προκαλεί αντιπάθεια μπορεί να σημαίνει δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα για το κοινό. Ότι κάτι δεν λειτουργεί στον τρόπο με τον οποίο έχει γραφτεί ή, αντίθετα, ότι ο ηθοποιός έχει καταφέρει να κάνει τον ήρωά του όσο δύσκολο και ενοχλητικό απαιτεί η ιστορία.
Ακριβώς αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από τον Πασχάλη Τσαρούχα και τον αστυνόμο Σταύρο Ελευθερίου στις «Μπλε Ώρες».
Σε ομάδα θαυμαστών της σειράς στο Facebook, μια ανάρτηση με τη φράση «Συγνώμη αλλά γιατί ξεφτιλίζετε έτσι τον κ. Τσαρούχα; Ο ρόλος είναι άθλιος» έγινε αφορμή για να χωριστούν οι τηλεθεατές σε δύο πλευρές.
Όχι όμως για την αξία του ηθοποιού. Η πραγματική διαφωνία αφορά το αν ο Σταύρος είναι ένας κακογραμμένος χαρακτήρας ή ένας σκόπιμα δύσκολος άνθρωπος που ο Τσαρούχας καταφέρνει να κάνει πειστικά αντιπαθή.
«Ο ρόλος είναι άθλιος» – Τι ενόχλησε μέρος του κοινού
Η αυστηρή συμπεριφορά του Σταύρου και κυρίως ο απότομος τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στους άλλους χαρακτήρες φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει ορισμένους τηλεθεατές.
Η φρασεολογία και οι κοφτές αντιδράσεις του είναι εκείνες που συγκεντρώνουν αρκετά από τα αρνητικά σχόλια.
Έτσι προέκυψε και η πιο έντονη παρέμβαση στη σχετική συζήτηση, με τηλεθεάτρια να αναρωτιέται γιατί ο Πασχάλης Τσαρούχας παρουσιάζεται μέσα από έναν τέτοιο ρόλο.
Η διατύπωση προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, επειδή άλλοι θεώρησαν ότι συγχέει τον ηθοποιό με τον χαρακτήρα που υποδύεται.
«Δεν φταίει ο ηθοποιός, το σενάριο είναι αυτό»
Αρκετοί από όσους πήραν μέρος στη συζήτηση έκαναν ακριβώς αυτή τη διάκριση.
«Για το πώς παίζει ο κάθε ηθοποιός δεν φταίει ο ίδιος, το σενάριο είναι αυτό», σημείωσε μία τηλεθεάτρια, αποδίδοντας τη γλώσσα και τη συμπεριφορά του Σταύρου στις απαιτήσεις του ρόλου.
Άλλο σχόλιο πήγε ένα βήμα παραπέρα.
«Ένας ρόλος είναι, ο ηθοποιός δεν ξεφτιλίζεται, αντιθέτως τον παίζει τόσο καλά που γίνεται αντιπαθής».
Αυτή είναι και η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της συζήτησης. Το ίδιο στοιχείο που κάποιοι αντιμετωπίζουν ως αδυναμία του χαρακτήρα, άλλοι το βλέπουν ως απόδειξη ότι η ερμηνεία πετυχαίνει τον στόχο της.
Ο Σταύρος δεν γράφτηκε για να είναι εύκολος ήρωας
Το επίσημο προφίλ του ήρωα βοηθά να αποκτήσει η συζήτηση περισσότερο context.
Ο Σταύρος Ελευθερίου είναι διοικητής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής. Ο ΣΚΑΪ τον έχει παρουσιάσει εξαρχής ως μοναχικό, απορροφημένο από τη δουλειά και μάλλον απαισιόδοξο άνθρωπο.
Στο παρελθόν του υπάρχει επίσης ένα τραυματικό γεγονός. Μετακόμισε στο Πήλιο μετά τον βίαιο θάνατο της γυναίκας του, στοιχείο που αποτελεί μέρος του background του χαρακτήρα και εξηγεί χωρίς να δικαιολογεί κάθε συμπεριφορά του γιατί ο Σταύρος έχει σχεδιαστεί ως ένας κλειστός και δύσκολος άνθρωπος.
Ο ίδιος ο Τσαρούχας είχε μιλήσει πριν από την έναρξη της σειράς για αυτό το βαρύ παρελθόν και για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αστυνόμου.
«Μια χαρά παίζει» – Η υπεράσπιση του Τσαρούχα
Στη συζήτηση του Facebook υπήρξαν αρκετές ξεκάθαρες παρεμβάσεις υπέρ της ερμηνείας.
«Τον ρόλο του, όχι τον Τσαρούχα. Ως ηθοποιός είναι πολύ καλός», έγραψε τηλεθεάτρια, ενώ άλλο σχόλιο περιορίστηκε στη φράση «μια χαρά παίζει».
Άλλη συμμετέχουσα ανέφερε ότι «παίζει υπέροχα», εκτιμώντας πως η συμπεριφορά του Σταύρου ταιριάζει στον κόσμο και στις συνθήκες που παρουσιάζει η σειρά.
Σε διαφορετικό σχόλιο, ο Τσαρούχας χαρακτηρίστηκε «πολύ ωραίος ηθοποιός», με τη διευκρίνιση ότι η ένσταση αφορά αποκλειστικά τον ρόλο του.
Όταν ο τηλεθεατής αντιπαθεί τον ήρωα αλλά υπερασπίζεται τον ηθοποιό
Η συζήτηση γύρω από τον Σταύρο έχει ενδιαφέρον ακριβώς επειδή δεν εξελίχθηκε σε ένα απλό «μας αρέσει ή δεν μας αρέσει ο Τσαρούχας».
Το αντίθετο.
Ακόμη και μέσα σε αρκετά επικριτικά σχόλια γίνεται προσπάθεια να διαχωριστεί η ερμηνεία από τη γραφή του χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αστυνόμος έχει ήδη πετύχει κάτι βασικό για έναν δραματικό ρόλο. Έχει προκαλέσει συγκεκριμένη αντίδραση και συζήτηση γύρω από τη συμπεριφορά του.
Το αν αυτή η αντιπάθεια είναι αποτέλεσμα μιας πειστικής ερμηνείας ή διαλόγων που κάποιοι θεωρούν υπερβολικούς είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο οι τηλεθεατές διαφωνούν.
Και ίσως εκεί βρίσκεται το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για τον Σταύρο Ελευθερίου. Δεν χρειάζεται να είναι συμπαθής για να λειτουργεί μέσα στις «Μπλε Ώρες». Χρειάζεται όμως η σειρά να δείξει σταδιακά αν πίσω από την αυστηρότητα και το βαρύ παρελθόν του υπάρχει ένας χαρακτήρας με αρκετό βάθος ώστε να δικαιολογεί όλη αυτή την ένταση.

📌 Μην χάνετε τα νέα του tvfreaks.gr
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας στην Google για να βλέπετε πρώτοι τα άρθρα μας στα Top Stories και το AI Search:
⭐️ Προσθήκη στις Προτιμώμενες Πηγές












