Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ριφιφί: Η σκηνή με τον Δήμο Γιγαντάκη που συγκλόνισε – Το μήνυμα που σπάνια ακούμε στην τηλεόραση

  • από

Η σχέση ανάμεσα στον Αργύρη και τον Αντώνη είναι από τις πιο ανθρώπινες της σειράς του Σωτήρη Τσαφούλια «Ριφιφί». Ο Αντώνης δεν αντιμετωπίζει τον φίλο του ως κάποιον που χρειάζεται οίκτο. Τον προστατεύει, τον αγαπά και στέκεται δίπλα του χωρίς η σχέση τους να χτίζεται πάνω στη διαφορετικότητά του. Ο Αργύρης από την άλλη δεν παρουσιάζεται ως ένας χαρακτήρας που υπάρχει απλώς για να περάσει ένα μήνυμα. Είναι έξυπνος, πεισματάρης, αστείος, ικανός και αποφασισμένος να αποδείξει την αξία του.

Στη σειρά του Alpha είναι ένας άνδρας περίπου 45 ετών με νανισμό, που έχει μεγαλώσει ως μικροκλέφτης και έχει αναπτύξει μοναδική ικανότητα να περνά από σημεία όπου οι υπόλοιποι δεν μπορούν. Δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να ζήσει και η συμμετοχή του στο ριφιφί τού δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τις δεξιότητές του ως πραγματικό πλεονέκτημα.

Η φιλία του με τον Αντώνη είναι όμως εκείνη που ξεφεύγει από τη λογική της ληστείας.Ο Αντώνης είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντα δίπλα του και τον αντιμετωπίζει χωρίς να τον μικραίνει.Σε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές, η σειρά φτάνει στην ουσία του κοινωνικού της σχολίου.Το πρόβλημα δεν είναι το σώμα ενός ανθρώπου.

Το πρόβλημα είναι ένας κόσμος που έχει σχεδιαστεί μόνο για όσους θεωρεί «κανονικούς».

Αυτή ακριβώς η ιδέα αποτυπώνεται και σε μια από τις πιο δυνατές φράσεις που συνδέθηκαν με τη σειρά, σύμφωνα με την οποία οι πραγματικά «ανάπηροι» είναι όσοι δεν μπορούν να μοιραστούν δρόμους, πεζοδρόμια και χώρους με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εκείνους.

Δεν είναι απλώς μια έξυπνη ατάκα.Είναι μια αντιστροφή της ματιάς.Για χρόνια, η τηλεόραση παρουσίαζε συχνά ανθρώπους με αναπηρία είτε ως αντικείμενα λύπησης είτε ως υπεράνθρωπα παραδείγματα δύναμης.

Το «Ριφιφί» προσπαθεί να κάνει κάτι πολύ πιο απλό.Να παρουσιάσει τον Αργύρη ως άνθρωπο.Με προτερήματα, ελαττώματα, χιούμορ, παρανομίες, φόβους, φιλίες και ανάγκη να αγαπηθεί.

Και αυτό είναι πολύ πιο ουσιαστικό από οποιοδήποτε διδακτικό μήνυμα.Το Χ στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη σχέση, με τηλεθεατές να χαρακτηρίζουν τη σκηνή Κυριακίδη και Γιγαντάκη εξαιρετικά συγκινητική και να ξεχωρίζουν τον Αντώνη ως έναν πραγματικά προστατευτικό φίλο.

Η δύναμη της σκηνής βρίσκεται ακριβώς εκεί.Ο Αντώνης δεν κάνει κάποια μεγαλόστομη δήλωση περί αποδοχής.

Αγαπά τον φίλο του όπως είναι.

@tvfreaks7gr

ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ «ΡΙΦΙΦΙ» ΕΙΠΕ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΠΑΝΙΑ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΠΕΙ!

♬ πρωτότυπος ήχος – tvfreaks.gr

Ποιος είναι ο Δήμος Γιγαντάκης και γιατί ο Αργύρης έχει κάτι από τη δική του ζωή

Ο Δήμος Γιγαντάκης δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στην υποκριτική με το «Ριφιφί».Έχει μακρά διαδρομή στον χώρο της ψυχαγωγίας και της τηλεόρασης, όμως τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αμερική.

Για τη σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια επέστρεψε στην ελληνική σκηνή ύστερα από περίπου 15 χρόνια απουσίας. Όπως έχει εξηγήσει, ο τρόπος προσέγγισης της παραγωγής, το concept και η χημεία με τους ανθρώπους της σειράς ήταν εκείνα που τον έπεισαν να πει το ναι.

Ο ίδιος έχει μιλήσει ανοιχτά για την αχονδροπλασία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τόσο στην καθημερινότητά του όσο και στο σύστημα υγείας.

Έχει περιγράψει μάλιστα ένα σοβαρό περιστατικό το 2009, όταν χρειάστηκε να παραμείνει για 45 ημέρες στο νοσοκομείο και οι γιατροί στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να συμβουλευτούν ειδικούς από τις ΗΠΑ επειδή δεν υπήρχε επαρκής εμπειρία γύρω από την κατάστασή του. Ένας από τους λόγους που ζει στην Αμερική είναι ακριβώς η πρόσβαση σε πιο εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Η σχέση του με τον Αργύρη γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα επειδή ο ίδιος ο Γιγαντάκης έχει παραδεχτεί ότι βλέπει κοινά στοιχεία ανάμεσα στον χαρακτήρα και στον εαυτό του.

Κυρίως στον τρόπο με τον οποίο και οι δύο παλεύουν για να επιβιώσουν.Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Αργύρης επιλέγει παράνομες διαδρομές.Ο Δήμος Γιγαντάκης έχει άλλωστε πίσω του μια ζωή στην οποία χρειάστηκε πολλές φορές να μετατρέψει τον χλευασμό, τις δυσκολίες και τα εμπόδια σε κινητήριο δύναμη.

Υπάρχει μάλιστα μία σχεδόν απίστευτη σύνδεση ανάμεσα στον ίδιο τον ηθοποιό και την πραγματική υπόθεση του ριφιφί.Το 1993 είχε προσαχθεί στην Ασφάλεια εξαιτίας της σωματικής του διάπλασης, επειδή οι Αρχές εξέταζαν την πιθανότητα ένας μικρόσωμος άνθρωπος να είχε χρησιμοποιηθεί στη διάρρηξη.

Είχε ακλόνητο άλλοθι.Όταν ο Σωτήρης Τσαφούλιας πληροφορήθηκε την πραγματική αυτή ιστορία, το στοιχείο ενσωματώθηκε στον χαρακτήρα του Αργύρη. Η ζωή είχε, με έναν παράξενο τρόπο, συναντήσει τη μυθοπλασία δεκαετίες πριν γυριστεί η σειρά.

Ο ηθοποιός έχει δουλέψει σε αρκετές παραγωγές και έχει αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες της καριέρας του το «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» του Κώστα Κουτσομύτη. Την ίδια περίοδο εργαζόταν και στο «Προσοχή Μαρκοπαίδιο» με τον Μάρκο Σεφερλή, ενώ παράλληλα εμφανιζόταν ως showman.

Το «Ριφιφί» όμως του δίνει κάτι διαφορετικό.Δεν ζητά από τον Δήμο Γιγαντάκη να χρησιμοποιήσει τον νανισμό του ως εύκολο χαρακτηριστικό ενός ρόλου.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έχει εξηγήσει δημόσια ότι ο Γιγαντάκης και άλλοι ηθοποιοί της παραγωγής δεν επιλέχθηκαν λόγω κάποιας αναπηρίας ή ιδιαιτερότητας, αλλά επειδή ήταν οι κατάλληλοι ηθοποιοί.

Αυτό φαίνεται και στον Αργύρη.

Η διαφορετικότητά του υπάρχει και επηρεάζει τη ζωή του, όμως δεν είναι ολόκληρη η προσωπικότητά του.Είναι πανέξυπνος, λεπτολόγος και θέλει συνεχώς να αποδεικνύει την αξία του. Στο σχέδιο της ομάδας, οι ιδιαίτερες ικανότητές του γίνονται καθοριστικές.

Και δίπλα του βρίσκεται ο Αντώνης.Ο αγαθός «γίγαντας» του Βλαδίμηρου Κυριακίδη που δεν τον εγκαταλείπει ποτέ και αποτελεί τον άνθρωπο που ο Αργύρης μπορεί πραγματικά να αποκαλεί φίλο.

Αυτή η σχέση είναι ίσως πιο σημαντική ακόμη και από τις καλύτερες ατάκες της σειράς.Γιατί δείχνει ότι η πραγματική αποδοχή δεν χρειάζεται ανακοίνωση.

Χρειάζεται ισότητα.

Το κοινό φαίνεται να το αντιλήφθηκε αμέσως.

Στο Χ, η σκηνή χαρακτηρίστηκε συγκινητική ακόμη και από τηλεθεατές που έβλεπαν τη σειρά για δεύτερη φορά, ενώ η σχέση των δύο ανδρών ξεχώρισε ως παράδειγμα μιας προστατευτικής αλλά ουσιαστικής φιλίας.

Και ο ίδιος ο Δήμος Γιγαντάκης έχει κερδίσει θετικά σχόλια για έναν ρόλο που ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ, την εσωτερική δύναμη και τη συγκίνηση. Κριτικές της σειράς έχουν σταθεί ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Αργύρης δεν ζητά αυτολύπηση και δεν παρουσιάζεται ως καρικατούρα.

Το «Ριφιφί» έχει από την αρχή χτίσει την ιστορία του γύρω από επτά ανθρώπους και επτά διαφορετικές απώλειες.

Ο Αργύρης προσθέτει όμως κάτι ακόμη.Την ιστορία ενός ανθρώπου που δεν ζητά από κανέναν να τον θαυμάσει επειδή επιβιώνει.Ζητά απλώς να μην του βάζουν περισσότερα εμπόδια από όσα ήδη έχει μπροστά του.

Και αυτό είναι ένα κοινωνικό μήνυμα που η τηλεόραση πράγματι δεν λέει αρκετά συχνά.

📌 Μην χάνετε τα νέα του tvfreaks.gr

Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας στην Google για να βλέπετε πρώτοι τα άρθρα μας στα Top Stories και το AI Search:

⭐️ Προσθήκη στις Προτιμώμενες Πηγές