Το Grand Hotel κατέβασε αυλαία χθες βράδυ (1/7) στον ΑΝΤ1 με ένα φινάλε που έκλεισε κάθε ανοιχτό λογαριασμό. Ο Ρήγας οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, η Κυβέλη έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω της ένα γράμμα, και η Αλίκη έφερε στον κόσμο την κόρη της, την Αγγέλα. Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα, η σειρά τελείωσε εκεί που ήθελε το κοινό: με τιμωρία, κάθαρση και μια νέα αρχή.
Ο θάνατος της Κυβέλης και η κατάρρευση του Ρήγα
Η Θάλεια επιβεβαίωσε τον θάνατο της Κυβέλης, με τον Ιορδάνη να στέκεται πάνω από τη νεκρή μητέρα του χωρίς να μπορεί να πιστέψει ότι την έχασε. Τα δύο αδέλφια πήγαν αμέσως στη φυλακή για να ενημερώσουν τη Σοφία, η οποία κατέρρευσε στην αγκαλιά τους. Ο Ρήγας έμαθε την είδηση από τους αστυνομικούς και έχασε τον έλεγχο. Όταν λίγο αργότερα έλαβε το γράμμα που του άφησε η Κυβέλη, παραδόθηκε στη μοίρα του και περίμενε το δικό του τέλος.
Η αυτοκτονία της Κυβέλης λειτούργησε ως η σκληρή αλλά συνειδητή θυσία που έκλεισε τον κύκλο των ιντριγκών του Grand Hotel. Δεν ήταν εύκολη επιλογή σεναρίου, αλλά ήταν από τις πιο ώριμες του τελευταίου κύκλου — άφησε τον Ρήγα χωρίς έδαφος να πατήσει και οδήγησε ομαλά στην κάθαρση που ακολούθησε.

Ρήγας στο εκτελεστικό απόσπασμα και η σύλληψη Γουσέτη
Ο Ρήγας οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα με τα λόγια της Κυβέλης να παίζουν συνέχεια στο μυαλό του. Την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε μπροστά του ο Γουσέτης, που είχε έρθει για να απολαύσει το τέλος του αιώνιου εχθρού του. Ο Ρήγας απαγχονίστηκε και θάφτηκε μαζί με το γράμμα της Κυβέλης που κουβαλούσε πάνω του. Ο Γουσέτης συνελήφθη επιτόπου, ενώ η αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη του Γαληνού μετά την αποκάλυψη των παράνομων ενεργειών του. Ο Αλέξανδρος άρχισε να ελπίζει στην αποφυλάκιση της Σοφίας, καθώς ο ψυχίατρος πλέον θεωρείται αναξιόπιστος μάρτυρας.
Η εκτέλεση του Ρήγα ήταν η δικαίωση που ζητούσε το κοινό από την αρχή του δεύτερου κύκλου. Οι Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Γιώργος Γεροντιδάκης έκλεισαν τη σειρά με δύο από τις πιο δυνατές ερμηνείες τους, δίνοντας βάρος σε στιγμές που στα χαρτιά θα μπορούσαν να είχαν μείνει επίπεδες.
Χρονικό άλμα, γάμος Φρίντας-Ιορδάνη και η γέννηση της Αγγέλας
Η σειρά έκανε χρονικό άλμα έξι μηνών και μετά ακόμα ένα λίγων χρόνων, δείχνοντας τους ήρωες σε νέα φάση ζωής. Την ημέρα του γάμου της Φρίντας και του Ιορδάνη, η Αλίκη έφερε στον κόσμο την μικρή Αγγέλα, με τον Πέτρο δίπλα της. Λίγα χρόνια μετά, η Αλίκη πήρε και το πτυχίο της Νομικής και έκανε δεύτερο παιδί. Ο Άρης και η Θάλεια βραβεύτηκαν και έμειναν μαζί. Η Πελαγία και ο Βαγγέλης βάπτισαν τον μικρό Πολυχρόνη, με νονό τον αστυνόμο. Η Σουμέλα και ο Βλαδίμηρος έφυγαν οριστικά για το Σικάγο. Ο Χαραλάμπης και η Θεώνη αγόρασαν το δικό τους σπίτι, η Ελένη με τον Βλάση περιμένουν δεύτερο παιδί κρατώντας τον Παριζιάνο, ενώ ο Νικόλας με τη Δέσποινα ταξιδεύουν σε όλη την Ιταλία.
Το Grand Hotel μετά από δύο χρόνια στον ΑΝΤ1 πέτυχε αυτό που δεν καταφέρνουν πολλές ελληνικές σειρές: ένα φινάλε που κλείνει σωστά κάθε χαρακτήρα χωρίς να αφήνει την αίσθηση ότι το σενάριο βιάστηκε. Η αντίθεση ανάμεσα στον θάνατο του Ρήγα και τη γέννηση της Αγγέλας ήταν το πιο εύγλωττο σύμβολο του τέλους — και ίσως το μοτίβο που θα μείνει από τη σειρά.


















