Το φινάλε από «Η Γη της Ελιάς» έρχεται φορτωμένο με τρεις σκηνές που αναμένεται να καθορίσουν τη συνολική εικόνα της σειράς. Στο επίκεντρο βρίσκονται τρία ζευγάρια, τρεις διαφορετικές ιστορίες και ένας κοινός παρονομαστής — η οικογένεια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Ισμήνη, Μυρτώ και Δάφνη θα μας οδηγήσουν σε ένα τέλος που λύνει εκκρεμότητες πολλών μηνών.
Ισμήνη και Μιχάλης — Το φιλί στη μέση του δρόμου και η εγκυμοσύνη
Η Ισμήνη ξεκινά τη διαδικασία της εξωσωματικής με δότη, αφού η προσπάθεια με τον Κωνσταντίνο δεν έχει αποδώσει. Παράλληλα διατηρεί μια σχέση ανοιχτής κόντρας με τον Μιχάλη, την οποία ο κύκλος γύρω τους ερμηνεύει ως κρυφό έρωτα. Η ένταση κορυφώνεται όταν ένας έντονος καβγάς οδηγεί σε ένα απρόσμενο φιλί στη μέση του δρόμου.
Η αμηχανία διαρκεί λίγο. Ο Μιχάλης κάνει την κίνηση και της τηλεφωνεί, εκείνη ανταποκρίνεται με μια συγγνώμη. «Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη για τον τρόπο που σου φερόμουν τόσον καιρό. Ημουν απαράδεκτη. Σου χρωστάω κέρασμα και να κάνουμε νέα αρχή», του λέει η ίδια. Το πρώτο ραντεβού καταλήγει στο σπίτι της και η εξωσωματική μπαίνει στην άκρη. Λίγο αργότερα η Ισμήνη ανακαλύπτει ότι περιμένει παιδί του Μιχάλη, μια εξέλιξη που εκείνος υποδέχεται ως υλοποίηση του ονείρου του για οικογένεια.

Παρασκευάς και Μυρτώ — Από τη μία βραδιά σε γονείς
Η σχέση τους ξεκίνησε ως καταφύγιο. Ο Παρασκευάς ένιωθε προδομένος από τη Φρύνη, η Μυρτώ ήταν ερωτευμένη με τον αστυνόμο Κουράκο και είχε δεχτεί επανειλημμένα τις προσβολές της Αριάδνης. Το συναίσθημα όμως άλλαξε ρότα. Όταν η Μυρτώ προτείνει συγκατοίκηση, ο Παρασκευάς οπισθοχωρεί. «Δεν είμαι έτοιμος για κάτι τέτοιο ακόμα. Δεν θέλω. Καλά περνάμε όπως είμαστε», της λέει.
Η ισορροπία ανατρέπεται όταν η Μυρτώ ανακοινώνει την εγκυμοσύνη της. «Τι; Πλάκα κάνεις, έτσι; Δεν μπορεί», αντιδρά ο Παρασκευάς αρχικά, για να αλλάξει στάση λίγο μετά. Την παίρνει από το χέρι και της λέει «Θα το κρατήσουμε το μωρό. Θα γίνουμε γονείς», κλείνοντας τον δικό τους κύκλο.
Δάφνη και Παυλής — Το επικίνδυνο όνειρο που γίνεται πραγματικότητα
Η Δάφνη είχε ξεκαθαρίσει στον Παυλή ότι θέλει ένα παιδί μαζί του, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ένα από τον βιασμό που δέχτηκε όταν ήταν θύμα trafficking. Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας έκανε το εγχείρημα ριψοκίνδυνο και ο Παυλής εξέφρασε επιφυλάξεις από φόβο. Η ίδια επέμεινε. Το επικίνδυνο χειρουργείο πήγε καλά και στα επόμενα επεισόδια η Δάφνη μαθαίνει ότι περιμένει παιδί, με τον Παυλή να μην κρύβει τη χαρά του και την οικογένεια Ρουσσάκη να της εύχεται τα καλύτερα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο του συγκεκριμένου φινάλε είναι ότι και τα τρία arcs καταλήγουν σε εγκυμοσύνη — μια σαφής συγγραφική επιλογή να κλείσει η σειρά με ανανέωση και όχι με τραγωδία, παρά τα όσα δραματικά γεγονότα έχουν προηγηθεί. Για τους θεατές που παρακολουθούν από την αρχή, το τέλος μοιάζει με δικαίωση των χαρακτήρων που πάλεψαν περισσότερο.


















