Όλοι ξέρουμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Ακούμε συνεχώς για την αρτηριακή πίεση – αυτόν τον ύπουλο παράγοντα που, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, ευθύνεται για πάνω από το 75% των πρώτων εγκεφαλικών επεισοδίων. Ναι, τα νούμερα είναι τρομακτικά: το 77% όσων παθαίνουν εγκεφαλικό για πρώτη φορά έχουν πίεση πάνω από το επικίνδυνο όριο του 140/90 mmHg. Οι γιατροί φωνάζουν: «Ρίξτε την πίεση!». Και η πρώτη σκέψη όλων πάει στη διατροφή. Κόβουμε αλάτι, περιορίζουμε το αλκοόλ… και συχνά, στρεφόμαστε στα “λάιτ” ή “ζέρο” προϊόντα, νομίζοντας ότι κάνουμε το σωστό.
Κι όμως, εδώ έρχεται η ανατροπή που σοκάρει. Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι εκείνο το καθημερινό αναψυκτικό διαίτης, που πίνετε ίσως με την πεποίθηση ότι προστατεύετε την υγεία σας, μπορεί στην πραγματικότητα να σας βάζει σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο;
Μια μελέτη-βόμβα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δημοσιευμένη στο έγκριτο περιοδικό Stroke, έβαλε στο μικροσκόπιο σχεδόν 3.000 άτομα άνω των 45 ετών για μια ολόκληρη δεκαετία. Τα αποτελέσματα; Κρατηθείτε. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο – τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού – σε σύγκριση με όσους απέφευγαν αυτά τα ποτά. Ναι, καλά διαβάσατε. Τριπλάσιο!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ίδια ερευνητική ομάδα εξέτασε και τη σύνδεση με την άνοια σε άτομα άνω των 60. Τα ευρήματα ήταν εξίσου ανησυχητικά: η καθημερινή κατανάλωση ενός αναψυκτικού διαίτης τριπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει τόσο ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυτών των “αθώων” ποτών και της άνοιας.
Η παγίδα των Τεχνητών Γλυκαντικών
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η μελέτη εστιάζει στα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Παρόλο που συχνά προωθούνται ως η “υγιεινή” εναλλακτική στη ζάχαρη, φαίνεται πως κρύβουν τους δικούς τους κινδύνους. Είναι ειρωνικό, έτσι δεν είναι; Προσπαθείς να αποφύγεις τη ζάχαρη για να προστατευτείς, και πέφτεις σε μια άλλη παγίδα.
Οι ερευνητές είναι σαφείς: “Η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σύνδεση της κατανάλωσης ποτών με τεχνητά γλυκαντικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου”. Και μπορεί να μην βρήκαν την ίδια άμεση σύνδεση με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά (ίσως γιατί ο κόσμος πίνει λιγότερα από αυτά πια), αλλά αυτό δεν τα κάνει υγιεινά. Όπως τονίζει και η Δρ. Rachel K. Johnson της AHA, ο περιορισμός της πρόσθετης ζάχαρης παραμένει κρίσιμος.
Τι Κάνουμε Τώρα;
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και έρχεται από τους ειδικούς: προσοχή στα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, η καλύτερη στρατηγική είναι να τα αποφεύγουμε. Ας επιστρέψουμε στα βασικά, στα απλά, στα αληθινά, νερό, ίσως λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών, ροφήματα χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά.
Η υγεία μας είναι πολύτιμη. Αξίζει να κάνουμε συνειδητές επιλογές, βασισμένες στην έρευνα και όχι στο marketing. Αυτό το καθημερινό “λάιτ” αναψυκτικό μπορεί να φαίνεται μια μικρή, αθώα απόλαυση, αλλά οι πιθανές συνέπειες, όπως δείχνει η επιστήμη, είναι κάθε άλλο παρά “λάιτ”. Ας το σκεφτούμε διπλά την επόμενη φορά που θα απλώσουμε το χέρι στο ράφι.