fbpx
Connect with us

Avatar photo

Published

on

Ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, είναι πολύ πιο άσχημος απο αυτό που φαίνεται στη τηλεόραση. Ένας παγκόσμιος πόλεμος φαίνεται να είναι προ των πυλών, αφού ο πλανήτης φλέγεται κυριολεκτικά.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα πράγματα δεν είναι ευνοικά και πράγματι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί όλα δείχνουν ότι θα δούμε ακόμα δυσχερέστερες καταστάσεις.

Ακόμη και αν νομίζουμε ότι ο παγκόσμιος πόλεμος είναι μακρινή πιθανότητα, η αλήθεια είναι ότι μια μόνο σπίθα ή ένα λάθος μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή.

Ήδη στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η Ελλάδα η σπίθα έχει γίνει φωτιά και ο πόλεμος ουσιαστικά βρίσκεται έξω απο την πόρτα μας.

Τι πρέπει να αποθηκεύσεις για να επιβιώσεις σε καιρό πολέμου

Ο κόσμος αναζητά συνεχώς τρόπους για να αποθηκεύσει υλικά και τρόφιμα πρώτης ανάγκης, αλλά συχνά δεν ξέρει τι πρέπει να συγκεντρώσει και τι όχι.

Εμείς σας αποκαλύπτουμε έναν μακροσκελή οδηγό για την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτός ο οδηγός δεν αφορά μόνο έναν παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και έκτακτες καταστάσεις γενικά.

Προετοιμασία Ανεφοδιασμού Τροφίμων Έκτακτης Ανάγκης, Μακροπρόθεσμη αποθήκευση τροφίμων

Για χρήση σε:
Χαφνικές πλυμμύρες, τροπικές θύελλες, χιονοθύελλες.. οποιοσδήποτε η καταστροφή είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι. Τα αντικείμενα έκτατης ανάγκης πρέπει να αποθηκεύονται πακέτο ανεφοδιασμού καταστροφών.

Δημιουργία πακέτου ανεφοδιασμού καταστροφών

Αντικείμενα που περιλαμβάνονται:

 • Ιατρικές προμήθειες και ενχειρίδιο πρώτων βοηθειών *
  Προμήθειες υγιεινής
  Φορητό ραδιόφωνο και επιπλέον μπαταρίες **
  Φακοί και φανάρια με τις πρόσθετες μπαταρίες **
  Γκριλ και καύσιμα (κάρβουνο)
  Δοχεία Θερμός
  Σπίρτα σε υδατοστεγές περίβλημα
  Πυροσβεστήρας **
  Κουβέρτες και επιπλέον ρουχισμός
  Φτυάρι και άλλα χρήσιμα εργαλεία
  Χρήματα σε υδατοστεγές περίβλημα
  Αντικείμενα για νεογνά και νήπια (εάν θεωρηθεί απαραίτητο) *
  Ανοιχτήρι δοχείων, σκεύη κουζίνας

* Ελέξτε τις ημερομηνίες λήξης και αλλάξτε τα αποθέματα ανα τακτά χρονικά διαστήματα για μακροπρόθεσμη αποθήκευση.
** Ελέξτε περιοδικά.

Διατροφικές Πληροφορίες περί Τροφίμων Εκτάκτης Ανάγκης

Σε μια κρίση, θα είναι το σημαντικότερο να διατηρείτε την σωματική δύναμή σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί να έλενχο διατροφής. Παρακάτω περιέχονται διατροφικές πληροφορίες.

 • Προσχεδιάστε μενού με όσον το περισσότερο ποικιλία.
  Τρώτε τουλάχιστον ένα ισορροπημένο γεύμα κάθε ημέρα.
  Πίνετε αρκετά υγρά για να μπορεί το σώμα σας να λειτουργεί σωστά (τρία λίτρα περίπου την ημέρα).
  Τρώγετε φαγητά με αρκετές θερμίδες για να μπορείτε να κάνετε απαραίτητες εργασίας.
  Περιλάβετε τα με συμπληρώματα ανοργανων αλάτων, πρωτεινών και βιταμινών, στο απόθεμά σας για επαρκή διατροφή.

Κατά την απόφασή σας για αποθήκευση συγκεκριμένων τροφίμων χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Εξετάστε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πως θα μπορούσατε να το προετοιμάσετε. Η αποθήκευση των τροφίμων που είναι δύσκολο να προετοιμαστούν και είναι απίθανο να φαγωθούν θα μπορούσε να είναι ένα δαπανηρό λάθος.

Αποθήκευση μακροπόθεσμων τροφίμων έκτακτης ανάγκης

Μια προσέγγιση στη μακροπόθεσμη αποθήκευση τροφίμων είναι να αποθηκευτουν βασικά τρόφιμα μαζί με ποικίλα κονσερβοποιημένα και ξηρά τρόφιμα.

Βασικά τρόφιμα

Ο σίτος, το καλαμπόκι, τα φασόλια και το αλάτι μπορούν να αγοραστούν σε μαζικές ποσότητες αρκετά ανέξοδα και να έχουν σχεδόν απεριόριστη ζωή (εάν αποθηκευτούν σωστά). Εάν είναι απαραίτητο, θα μπορούσατε να επιζήσετε για χρόνια εάν λαμβάνετε σε καθημερινή βάση συγκεκριμένες ποσότητες από τα παραπάνω. Οι ακόλουθες ποσότητες προτείνονται ανά ενήλικο, ετησίως:

 • Τρόφιμο Ποσότητα *
  Σίτος 109 κιλά
  Γάλα σε ξηρή μορφή 34 κιλά
  Καλαμπόκι 109 κιλά
  Αλάτι (Ιωδιωμένο) 2,5 κιλά
  Σόγια 55 κιλά
  Λίπη & ελαιόλαδο 11 λίτρα
  Βιταμίνη C ** 180 γραμμάρια

* Προτιμότερο να αγοραστούν σε αεροστεγή βαρέλια/δοχεία
** Αλλαγή κάθε δύο έτη

Αποθήκευση τροφίμων για νήπια και νεογνά

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αποθήκευση προμηθειών για νήπια. Τρόφιμα σε ξηρή μορφή (πχ γάλα) είναι τα φτηνότερα. Τρόφιμα σε υγρή μορφή (κονσερφοποιημένα) πρέπει επίσης να αποθηκευτούν. Οι ποσότητες που πρέπει να αποθηκευτούν ποικίλουν, ανάλογα με την ηλικία του νηπίου. Τρόφιμα για νήπια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την ημερομηνία λήξης των. Οι γονείς πρέπει επίσης να προγραμματίσουν να έχουν ποικιλίες δημητριακών για νήπια και παιδικές τροφές σε ετοιμότητα. Οι ποσότητες και εδώ ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του νηπίου.

Άλλα τρόφιμα για συμπλήρωμα των βασικών τροφίμων

Μπορείτε να συμπληρώσετε στις βασικές τροφές (οι οποίες είναι περιορισμένες σε ποικιλία) με εμπορικά συσκευασμένα, αποξηραμένα ή λυοφιλοποιημένα τρόφιμα, συσκευασμένα τρόφιμα και άλλα αγαθά από υπεραγορές (supermarkets). Τα κονσερβοποιημένα κρέατα είναι μια καλή επιλογή. Το ρύζι και οι ποικιλίες των φασολιών είναι θρεπτικά και μακράς διαρκείας. Δημητριακά, ζυμαρικα, ρύζι, ξηροί καρποί κ.α. μπορούν επίσης να περιληφθούν για να προσθέσουν ποικιλία στην διατροφή σας. Τα συσκευασμένα τρόφιμα που χρειάζονται μόνο νερό και μικρό χρόνο μαγιρέματος είναι καλές επιλογές λόγο ότι είναι εύκολα στην προετοιμασία. Όσο πιο πολλές ποσότητες από τα παραπάνω προσθέσετε τόσο πιο ακριβό θα είναι στο τέλος το αντίτιμο για την αγορά τους.

Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν εύκολες προσεγγίσεις για την μακροπρόθεσμη αποθήκευση τροφίμων:

1. Αγοράστε τα βασικά τρόφιμα ανάλογα των ατόμων.
2. Ενισχύστε το απόθεμα κονσερβοποιημένων τροφίμων καθημερινά μέχρις ότου έχετε ένα δεκαπενθήμερο έως ενός μηνός πλεόνασμα. Αλλάξτε τα περιοδίκά για να διατηρήσετε ένα σταθερό απόθεμα τροφίμων, τα οποία δεν χρειάζονται ιδίκή επεξεργασία, νερό ή μαγείρεμα.
3. Από ένα κατάστημα αθλητικού ή εξοπλισμού στρατοπέδευσης, αγοράστε τα εμπορικά συσκευασμένα, λυοφιλοποιημένα ή αποξηραμένα τρόφιμα. Αν και δαπανηρή, αυτή είναι μια άριστη μορφή αποθήκευσης κρέατος γι αυτό αγοράστε με μέτρο. (Τα κονσερβοποιημένα κρέατα είναι επίσης μια επιλογή). Μια άλλη επιλογή είναι να αγοραστούν ξηρά, συσκευασμένα τρόφιμα από υπεραγορές.

Αποθηκεύστε βάση μερικών από τα παρακάτω παραδείγματα. Οι ποσότητες αναλογούν ανά ενήλικο άτομο γι έναν χρόνο:

 • Αλεύρι, λευκό εμπλουτισμένο 8 κιλά
  Γεύμα καλαμποκιού 20 κιλά
  Ζυμαρικά (σπαγγέτι/μακαρόνια) 20 κιλά
  Φασόλια (ξηρά) 12 κιλά
  Φασόλια, Lima (ξηρά) μισό κιλό
  Μπιζέλια, Split (ξηρά) μισό κιλό
  Φακές (ξηρές) μισό κιλό
  Μίγματα σούπας (ξηρά) 2,5 κιλά
  Βούτηρο φυστικιών 2 κιλά
  Ξηρά ζύμη μισό κιλό
  Ζάχαρη, λευκή 18 κιλά
  Σόδα μισό κιλό
  Σόδα ψησίματος (Baking Soda) μισό κιλό
  Ξίδι 4 λίτρα

Αποθήκευση και προετοιμασία των προμηθειών τροφίμων

Όλες οι ξηρές τροφές ή αποθέματα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από το δάπεδο, σε καθαρό και μακριά από το φώς & την υγρασία περιβάλλον. Τα τρόφιμα θα διατηρήσουν την ποιότητα πιο μακροχρόνια εάν οι ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία και την έκθεση στο φως αποφεύγονται.

Δημητριακά

Εάν αγοράζετε μαζικά σιτάρι, προτιμάτε να αγοράσετε μετά από σκοτεινό και σκληρό χειμώνα ή σκοτεινή και σκληρή άνοιξη. Ο σίτος πρέπει να είναι 2ου βαθμού ή καλύτερος με περιεκτικότητα σε πρωτείνες & υγρασία από 12% έως 15%. Εάν ο σίτος δεν είναι ήδη αποθηκευμένος σε αεροστεγή συσκευασίας (βαρέλια/δοχεία), μπορεί να αποθηκευτεί σε εύρωστους κάδους ή σε εμπορευματοκιβώτια των 20 λίτρων ή σε πλαστικές συσκευασίες για αποθήκευση τροφίμων με σφιχτά καπάκια κλεισίματος. Εάν ο σίτος δεν έχει επεξεργαστεί για να αποτρεπτεί η εκκόλαψη εντόμων, μπορείτε να τον επεξεργαστείτε κατά την διάρκεια της αποθήκευσης με την τοποθέτηση 1/8 του κιλού ξηρού πάγου ανά 20 λίτρα σίτου στο κατώτερο σημείο πριν την τοποθέτηση του σίτου. Καλύψτε το σίτο με το καπάκι, άλλα όχι ερμητικά, για 5 ή 6 ώρες πριν το κλείσιμο ερμητικά/αεροστεγώς. Άλλα είδη δημητριακών είναι η σίκαλη, το ρύζι, η βρώμη, διασταυρώσεις σιταριού, το κριθάρι και το κεχρί. Τα προϊόντα ζυμαρικών ικανοποιούν επίσης το τμήμα διατροφής με σίτο. Το αλεσμένο ρύζι θα διατηρήσει την ποιότητά του πιο μακοχρόνια στην αποθήκευση από ότι το καφετί ρύζι. Πολλά από τα δημητριακά χρειάζονται επεξεργασία πριν την χρήση. Μερικά καταστήματας υγιεινής διατροφής πωλούν μύλους δημητριακών χειρός ή μπορούν να σας πληροφορίσουν που μπορείτε να προμηθευτήτε έναν. Βεβαιωθήτε ότι θα αγοράσετε έναν που μπορεί να αλέθει και το καλαμπόκι. Εάν βρεθείτε σε κατάστηση χωρίς μύλο μπορείτε να αλέσετε τα δημητριακά σας γεμίζωντας ένα μεγάλο κανάτι με 2,
5 εκτατοστά με δημητριακά, κρατώντας το στο έδαφος ανάμεσα στα πόδια σας και σφυροκοπώντας το με ένα σκληρό αντικείμενο όπως ένας μεταλικός σωλήνας.

Ξηρό γάλα (χωρίς λιπαρά)/Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αποθηκεύστε ξηρό γάλα σε ερμητικά αεροστεγές συσκευασίες. Το ξηρό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί σε 21 βαθμούς Κελσίου για 12 έως 24 μήνες. Εάν αγοράζετε συσκευασμένα σε δοχεία ο μέγιστος χρόνος αποθήκευσης πλησιάζει τους 24 μήνες. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα για μακροπόθεσμη αποθήκευση μπορούν να περιλάβουν το κονσερβοποιημένο γάλα εβαπορέ, παστεριωμένο τυρί (σε φέτες) και τριμένο τυρί.

Άλλα τρόφιμα ή συστατικά

Το ιωδιωμένο αλάτι πρέπει να επιλεχτεί και να αποθηκευτεί στην αρχική συσκευασία του. Τα ξηρά φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές κτλ παρέχουν μια ανέξοδη εναλλακτική λύση στο κρέας και είναι εύκολο να αποθηκευτούν σε υάλλινα ή πλαστικά εμπορευματοκιβώτια που κλείνουν αεροστεγώς. Εκείνα που αγοράζονται από παντωπολεία είναι γενικα καλής ποιότητας.

Ανοίγετε τα κιβώτια ή τα δοχεία τροφίμων προσεκτικά για να μην στραβώσουν και δεν επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Αποθηκεύστε μπισκότα κ.α. σε πλαστικές συσκευασίες μέσα σε αεροστεγές δοχεία. Αποθηκεύστε ζάχαρη, ξηρούς καρπούς σε βάζα για τρόφιμα που κλεινουν αεροστεγώς για να τα προστατεύσετε από παράσιτα. Επιθεωρήστε όλα τα εμπορευματοκιβώτια τροφίμων για σημάδια καταστροφής (χτυπήματα, εκδορές κτλ) πριν την χρήση. Τα εμπορικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός και έαν έχουν διογκωθεί, υπάρχει διαροή ή οξύδωση στο αποθηκευτικό μέσο. Η ποιότητα τους, εντούτις, θα μικραίνει όσο μακραίνει η μακροχρόνια αποθήκευση. Οι αλλαγές στη γέυση, το χρώμα και τη σύσταση μπορούν να παρατηρθούν και η θρεπτική αξία θα μειωθεί. Για την καλύτερη ποιότητα, να χρησιμοποιούνται εντός ενός έτους. Εάν αποθηκεύονται περισσότερο του ενός έτους, να τα αλλάζετε τουλάχιστον κάθε δύο έως τέσσερα έτη.

Βιταμίνες και άλλα ανόργανα συμπληρώματα

Για να βοηθήσετε στην αντιστάθμιση των πιθανών ανεπαρκειών στη διατροφή σας οι οικογένεις μπορούν να αποθηκεύσουν 365 πολυ-βιναμινούχες ταμπλέτες ανά άτομο (γι ένα χρόνο). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ημερομηνίες λήξης στις συσκευασίες.

Ζωή των τροφίμων σε κατάσταση αποθήκευσης (εφόσον δεν έχουν ανοιχθεί)

Παρακάτω αναφέρονται μερικές πληροφορίες για τα τρόφιμα που πρέπει να αλλάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την καλύτερη ποιότητά τους.

Χρήση μέσα σε έξι μήνες:

 • Γάλα σε σκόνη (σε κουτί)
  Ξηρή καρποί (σε μεταλικό κουτί)
  Ξηρά, τραγανά μπισκότα (σε μεταλικό κουτί)
  Πατάτες

Χρήση μέσα σε ένα χρόνο:

 • Κονσερβοποιημένα συμπυκνωμένα κρέατα και φυτικές σούπες
  Κονσερβοποιημένα φρούτα, χυμοί φρούτων και λαχανικά
  Δημητριακά έτοιμα προς χρήση και άψητα δημητριακά έτοιμα προς χρήση (σε μεταλικά κουτιά)
  Βούτυρο φυστικιών
  Ζελέ
  Σκληρή καραμέλα, ράβδοι σοκολάτας και κονσερβοποιημένα καρύδια

Χρήση αορίστου χρόνου * (σε κατάλληλα εμπορευματοκιβώτια και υπό όρους):

 • Σίτος
  Φυτικά έλαια
  Καλαμπόκι
  Baking Powder (σκόνη ψησίματος)
  Σόγια
  Στιγμιαίος καφές, τσάι
  Κακάο
  Άλατι
  Μη ανθρακούχα/αλκοολούχα ποτά
  Άσπρο ρύζι
  Προϊόντα σούπας
  Ξηρά ζημαρικά
  Βιταμίνη C
  Γάλα σε σκόνη (σε αεροστεγή κουτια)

* Δύο έως τρία έτη

Έαν πέσει το ηλεκτρικό

ΠΡΩΤΑ, χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα που χαλάνε εύκολα από το ψυγείο. ΚΑΤΟΠΙΝ χρησιμοποιήστε τα τρόφιμα από τον καταψύκτη. Για να μειώσετε την ώρα που ανοιγοκλείνετε την πόρτα του καταψύκτη, γράψτε σε μια λίστα τα περιεχόμενα του. Σε ένα καλά γεμισμένο και μονομένο καταψύκτη θα υπάρχει πάγος στο κέντρο του.

Καταναλώστε τα τρόφιμα μόνο εάν η θερμοκρασία του καταψύκτη έχει παραμείνει κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου. Καλύπτοντας τον καταψύκτη με μια κουβέρτα βοηθάτε να παραμείνει μέσα του το κρύο. Φροντήστε να μην καλύπτωνται τυχόν εξαεριστήρες του καταψύκτη. ΤΕΛΟΣ, αρχίστε να καταναλώνετε μή-φθαρτά και βασικά τρόφιμα.

Comments