ΟΑΚΑ: Κρίσιμα ερωτήματα μετά το λουκέτο – Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα

Σε αναγκαστικό κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ προχώρησε η κυβέρνηση την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, μετά το αποκαλυπτικό πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ για την επιθεώρηση του Στεγάστρου Καλατράβα.

Μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε σοβαρό πρόβλημα στη στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών και τόσο στο αρμόδιο υπουργείο, όσο και στη διοίκηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων σήμανε συναγερμός.

Κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στους συγκεκριμένους χώρους του ΟΑΚΑ ανεστάλη ενώ οι αγώνες Ταεκβοντό και Μπριτζ, που ήταν σε εξέλιξη, μεταφέρθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Εισαγγελική παρέμβαση

Τα ερωτήματα, που έχει προκαλέσει το ξαφνικό «λουκέτο», είναι πολλά και μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα.

Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση; Τηρήθηκαν; Υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση; Γιατί έγινε τώρα η μελέτη και με ποια αφορμή ξεκίνησε;

«Πήραμε απόφαση να γίνουν οι συντηρήσεις αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά»

Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης για την στατικότητα του Στεγάστρου Καλατράβα σημειώθηκε παρέμβαση από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Αντώνης Ελευθεριάνος, παρενέβη και διέταξε εισαγγελική έρευνα, που θα διενεργηθεί για τα αδικήματα της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο κατά συρροή και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Νικόλαος Μαργαρίτης, ο οποίος παράλληλα εκτελεί καθήκοντα και αθλητικού εισαγγελέα. Η έρευνα θα αφορά κάθε αρμόδιο από σήμερα ως και πέντε χρόνια πίσω.

Χωρίς οικοδομική άδεια και συντήρηση

Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, πρώην πρόεδρος ΟΑΚΑ και ολυμπιονίκης, ο Χρήστος Κολώνας, δημοσιογράφος του «Βήματος» και του «ot.gr» και ο Παναγιώτης Περπερίδης, προϊστάμενος Αθλητικού Τμήματος MEGA μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προβλήματα στο ΟΑΚΑ.

Όπως είπε ο Χρήστος Κολώνας, το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται σε πρόβλημα στατικής επάρκειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στέγαστρα του Καλατράβα όταν το 2004 κατασκευάστηκαν δεν είχαν οικοδομική άδεια ενώ από τότε δεν είχε γίνει συντήρηση. Το 2013 με νόμο εκδόθηκε η άδεια και έκτοτε έγιναν άλλες δύο προσπάθειες ώστε να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί για να βρεθεί ανάδοχος για τη συντήρησή τους, χωρίς ωστόσο αυτοί οι διαγωνισμοί να ολοκληρωθούν ποτέ, όπως επεσήμανε ο κ. Κολώνας.

«Δεν υπήρχαν λεφτά για συντηρήσεις»

Μιλώντας στην ίδια πρωινή εκπομπή, ο Πέτρος Γαλακτόπουλος είπε πως όταν το 2011-2012 ανέλαβε εκείνος τις τεχνικές υπηρεσίες του χώρου τού είπαν τι προβλήματα υπήρχαν και άρχισε η συντήρηση.

«Αλλά όλα αυτά κουνιούνται, είχε πέσει και ένα σίδερο και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Το Ολυμπιακό Στάδιο ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και οι κατασκευές είναι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πήραμε απόφαση να γίνουν οι συντηρήσεις αλλά δεν υπήρχαν τα λεφτά τότε. Το 2018 μας έδωσαν τα μισά λεφτά από το ποσό που χρειαζόντουσαν οι κατασκευαστές και είπαν να τις κάνουμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Κολώνας, το έργο της «Ανακαίνισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών» είχε ανατεθεί στην Ειδική Μονάδα Σύμβασης Στρατηγικών Έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ τον Νοέμβριο του 2021 και η σχετική σύμβαση μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΑΚΑ υπεγράφη στις 25 Φεβρουαρίου του 2022. Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2022 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Πόσο καιρό θα μείνει κλειστό το ΟΑΚΑ

Σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει ότι «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ» ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΟΑΚΑ «δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά» και ότι πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο Στέγαστρο και όχι στο Κεντρικό Στάδιο.

Αύριο, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ο κ. Βρούτσης αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει, αλλά και για τις λύσεις που θα δοθούν αναφορικά με τη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας.

Κανονικά, παρά την απαγόρευση, η προσέλευση πολιτών

Εν τω μεταξύ, αρκετός κόσμος συνεχίζει να επισκέπτεται τον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, παρά την απαγόρευση.

Γύρω από το Ατάδιο έχει μπει μεταλλική περίφραξη αλλά οι πολίτες επιλέγουν τον χώρο για να κάνουν τη γυμναστική τους, τη βόλτα τους και να περπατήσουν.

Στην «Αγορά» όπου υπάρχει η μεγάλη αψίδα, αρκετός κόσμος απολάμβανε το πρωινό της Κυριακής (1/10) με την παρέα του ή τα παιδιά του, που έκανε ποδήλατο ή που έβγαλε βόλτα τα κατοικίδιά του.

Πώς είναι σήμερα το Στέγαστρο Καλατράβα

Αυτοψία στο ΟΑΚΑ από ψηλά έκανε η ομάδα Up Stories μετά την αποκαλυπτική έκθεση που κυκλοφόρησε για το Στέγαστρο που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

Σίγουρα γνωμάτευση για ένα τόσο πολυδιάστατο και κολοσσιαίο έργο, με πολλές τεχνικές δυσκολίες, δεν μπορεί να γίνει με μια πρόχειρη πτήση. Ωστόσο, οι φθορές σε ορισμένα σημεία του Στεγάστρου είναι ορατές με γυμνό μάτι, με τη σκουριά να τρώει τα σίδερα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

anna

Αρθρογράφος: Άννα Ξενοπούλου

Εδώ θα διαβάσεις όλα τα τελευταία νέα της επικαιρότητας για την Ελλάδα. Ενημερώσου άμεσα για τις τελευταίες ειδήσεις και εξελίξεις!
Emai: [email protected]

Κακοκαιρία Elias: Χωρίς πόσιμο νερό οι κάτοικοι στον Βόλο

Ωρωπός: Αρματοφόρο που συμμετείχε στην άσκηση «Παρμενίων» παρέσυρε ηλικιωμένη