Μοιάζει με λεμόνι κοστίζει 200 ευρώ το τεμάχιο και είναι το ακριβότερο φρούτο στον κόσμο! Εσύ το ήξερες;

“Ιερό δαμάσκηνο” ή “χρυσός καρπός”; Η ιστορία του πιο ακριβού φρούτου

yuzu

Το yuzu, γνωστό και ως “ιερό δαμάσκηνο”, αγγίζει τιμές έως και 200 ευρώ το τεμάχιο. Πού καλλιεργείται, ποια η ιδιαιτερότητά του και γιατί είναι τόσο ακριβό;

Σε μια εποχή που η τροφή συχνά θεωρείται δεδομένη, ένα φρούτο έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Το “ιερό δαμάσκηνο”, γνωστό και ως “yuzu”, αγγίζει τιμές που ζαλίζουν, φτάνοντας έως και τα 200 ευρώ το τεμάχιο.

Πού καλλιεργείται και ποια η ιδιαιτερότητά του;

Το yuzu κατάγεται από την ανατολική Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στη γεύση του, η οποία συνδυάζει το ξινό του λεμονιού με το γλυκό του πορτοκαλιού και αρώματα περγαμόντου.

yuzu

Πώς χρησιμοποιείται;

Το yuzu χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα για την παρασκευή σάλτσας ponzu, ξιδιού yuzu, γλυκών και τσαγιού. Επίσης, η φλούδα του χρησιμοποιείται για την παρασκευή λικέρ και ζαχαρωδών.

Γιατί είναι τόσο ακριβό;

Η υψηλή τιμή του yuzu οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

  • Σπάνια καλλιέργεια: Το yuzu δεν καλλιεργείται σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που αυξάνει την σπανιότητά του.
  • Ευαισθησία στην καλλιέργεια: Το yuzu είναι ευαίσθητο σε ασθένειες και προσβολές από έντομα, γεγονός που δυσχεραίνει την καλλιέργειά του.
  • Υψηλή ζήτηση: Η ζήτηση για yuzu έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η γαστρονομική του αξία έχει αναγνωριστεί από chefs σε όλο τον κόσμο.

Ποιος μπορεί να το απολαύσει;

Το yuzu, λόγω της υψηλής του τιμής, δεν είναι ένα φρούτο που μπορεί να απολαύσει ο καθένας. Συνήθως, χρησιμοποιείται σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας και σε delicatessen.

Εν κατακλείδι, το yuzu αποτελεί ένα μοναδικό φρούτο, με ιδιαίτερη γεύση και υψηλή τιμή. Η σπανιότητα, η ευαισθησία στην καλλιέργεια και η αυξημένη ζήτηση το καθιστούν ένα από τα πιο ακριβά φρούτα στον κόσμο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

dimitris

Αρθρογράφος: Δημήτρης Χαροκόπος

Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από ένας ταπεινός blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και στην συνέχεια έκανα μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Λατρεύω να γράφω για viral θέματα, gossip, για όμορφες γυναίκες και φυσικά για αθλητικά γεγονότα. - Email : xarokopos@tvfreaks.gr

τροφές με χαμηλές θερμίδες

Ποιες τροφές έχουν τις λιγότερες θερμίδες; Εσύ το ήξερες;

Φαίη Σκορδά: Με λευκό ιβουάρ maxi φόρεμα και χωρίς τίποτα απο μέσα.. κλέβει την παράσταση