Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Ελλάδα: Μια ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Η 8η Μαρτίου σηματοδοτεί τον δρόμο για ισότητα.

8 Μαρτίου: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ισότητα, την ελευθερία και τη γυναικεία δύναμη.

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν αποτελεί απλώς μια τυπική εορτή, αλλά μια ημέρα με πλούσιο περιεχόμενο και πολλαπλές διαστάσεις.

Αποτελεί μια ημέρα μνήμης για τους αγώνες και τις θυσίες γυναικών που άνοιξαν τον δρόμο για την ισότητα των φύλων. Τιμά τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα γυναικών σε διάφορους τομείς, από την επιστήμη και την τέχνη έως την πολιτική και την κοινωνική ζωή. Αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή των γυναικών στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην οικονομία.

Αποτελεί μια ημέρα αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα μέλλον όπου οι γυναίκες θα χαίρουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Υπενθυμίζει τη δύναμη και την αξία των γυναικών στην κοινωνία. Στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ιστορική αναδρομή:

 • 19ος αιώνας: Οι πρώτες φωνές για γυναικεία χειραφέτηση ακούγονται, με πρωτοπόρες γυναίκες να διεκδικούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην ψήφο.
 • 20ος αιώνας: Σημαντικά ορόσημα, όπως η θέσπιση του οικογενειακού δικαίου (1983) και η αναθεώρηση του Συντάγματος (1986), φέρνουν νομικές αλλαγές προς την ισότητα.
 • 21ος αιώνας: Παρά τις προόδους, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες σε διάφορους τομείς, όπως η αγορά εργασίας, η πολιτική και η κοινωνική ζωή.

Σημερινή κατάσταση:

 • Στατιστικά στοιχεία: Χάσμα στους μισθούς, υποεκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης, έμφυλη βία, παραμένουν σημαντικά ζητήματα.
 • Κινήματα και πρωτοβουλίες: Δυναμική παρουσία γυναικείων οργανώσεων και ακτιβιστών που διεκδικούν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.
 • Κοινωνική ευαισθητοποίηση: Αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Προοπτικές για το μέλλον:

 • Συνεχής αγώνας: Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων και την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας.
 • Εκπαίδευση: Σημαντικός παράγοντας για την καλλιέργεια ισότιμων σχέσεων και την καταπολέμηση των στερεοτύπων.
 • Πολιτικές: Εφαρμογή και ενίσχυση πολιτικών που προωθούν την ισότητα σε όλους τους τομείς.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Ελλάδα αποτελεί μια ημέρα μνήμης, αφύπνισης και δέσμευσης για έναν κόσμο όπου οι γυναίκες θα χαίρουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Μια ημέρα αφιερωμένη στην ισότητα, την ελευθερία και τη γυναικεία δύναμη

 • Η 8η Μαρτίου αποτελεί μια αφορμή για προβληματισμό, κριτική και δράση προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας.
 • Η Ελλάδα, παρά τις προόδους, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει στον αγώνα για την ισότητα των φύλων.

Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα που καλεί για:

 • Αναγνώριση των αδικιών και ανισοτήτων που υφίστανται.
 • Συνεχή αγώνα για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας.
 • Υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που προωθούν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών.
 • Ενδυνάμωση και αλληλεγγύη προς όλες τις γυναίκες.

Εστιάζει την προσοχή σε ζητήματα έμφυλης ανισότητας και διακρίσεων που εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλές γωνιές του κόσμου. Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε διάφορες σφαίρες της ζωής. Προκαλεί προβληματισμό και κριτική σκέψη για την ανάγκη ουσιαστικής ισότητας.

Δίνει ώθηση για συλλογική προσπάθεια και δράση προς την κατεύθυνση της ισότητας. Ενθαρρύνει την υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που προωθούν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς. Υποστηρίζει γυναικεία κινήματα και πρωτοβουλίες που διεκδικούν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

despoina_office

Αρθρογράφος: Δέσποινα Ιωάννου

Ονομάζομαι Δέσποινα Ιωάννου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Αποφοίτησα από ΙΙΕΚ και συγκεκριμένα απο το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Λατρεύω να γράφω για την showbiz, τα social media και ειδικά για το Instagram, ενώ έχω και μερικά τηλεοπτικά ριάλιτι που μου αρέσει να βγάζω ειδήσεις και spoiler, μέσα απο τις πηγές μου!
Email : [email protected]

Σοκ για την Βανδή! Ο Βασίλης Μπισμπίκης στο νοσοκομείο – Τι συνέβη;

Δύο γκολ ο Πέτκοβιτς, “βύθισε” τον ΠΑΟΚ η Ντιναμό Ζάγκρεμπ.