Ελλάδα: Πρωταθλήτρια… στην κατάθλιψη

Το 5,8% των Ελλήνων πάσχει από κατάθλιψη – Τι φταίει; Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του World of Statistics στο Twitter, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε ποσοστό κατάθλιψης, αγγίζοντας το 5,8% του πληθυσμού.

Πού οφείλεται η υψηλή συχνότητα;

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην αυξημένη συχνότητα κατάθλιψης στην Ελλάδα. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς είναι:

  • Η οικονομική κρίση: Η μακροχρόνια οικονομική κρίση δημιούργησε συνθήκες ανεργίας, φτώχειας και αβεβαιότητας, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία.
  • Το κοινωνικό στίγμα: Η ψυχική υγεία παραμένει ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να μην αναζητούν την απαραίτητη θεραπεία.
  • Η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας: Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά την ύπαρξη και την προσβασιμότητα υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Ακολουθούν μερικά από τα βήματα που μπορούν να γίνουν:

  • Ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας: Αύξηση του αριθμού των ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, καθώς και βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού: Καταπολέμηση του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία και ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα και τις θεραπείες της κατάθλιψης.
  • Προώθηση της ψυχικής υγείας: Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας σε σχολεία, χώρους εργασίας και στην κοινότητα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

kelly

Αρθρογράφος: Κέλλυ Νομικού

Ονομάζομαι Κέλλυ Νομικού, είμαι δημοσιογράφος και έχω αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι αγαπημένες μου στήλες είναι gossip, celebrities και ειδησεογραφικά νέα της επικαιρότητας. Λατρεύω την φύση και ειδικά τις βόλτες στα βουνά. - Email

Μια γυναίκα στα 50 της, θέλει να διώξει τα σημάδια του χρόνου και να δείχνει νεότερη για τα γενέθλιά της. Πηγαίνει λοιπόν σε έναν διάσημο πλαστικό χειρουργό για να κάνει λίφτινγκ.

Ξεκαρδιστικό ανέκδοτο: Μια 50αρα βγαίνει απο το λίφτινγκ και πάει για δοκιμή! Τρελό γέλιο

Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Νέα Σμύρνη