in

Viral βίντεο: Πως να φτιάξετε μόνοι σας σοκολάτα απο το μηδέν! Όλη η διαδικασία απο το δέντρο στο στόμα σας

Εσείς ξέρετε πως φτιάχνετε η μεγαλύτερη απόλαυση στην ζωή;

σοκολάτα

Όλοι αγαπούν τη σοκολάτα…αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα και δεν ξέρουν από πού προέρχεται αυτή η γευστική απόλαυση που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Σίγουρα το να ακούσεις την ιστορία του πώς συλλέγεται και τελικά πως μεταφέρεται και μεταμορφώνεται απο το δέντρο κακάο θα σε κάνει να απολαύσεις ακόμα καλύτερα την αγαπημένη σου σοκολάτα και θα δώσει άλλη αξία σε αυτή

Η σοκολάτα ξεκινά με το κακαόδεντρο (Theobroma cacao) , το οποίο αναπτύσσεται μόνο εντός 20° βόρεια και νότια του Ισημερινού και ευδοκιμεί σε ένα μείγμα καυτών θερμοκρασιών, βροχής και σκιάς.

Κάθε δέντρο φέρει ωοειδείς καρπούς ή λοβούς, που έχουν μήκος περίπου 12-30 εκατοστών. Κάθε λοβός περιέχει μέσα του 30–50 σπόρους και είναι αυτοί οι σπόροι που ο κόσμος γνωρίζει ως φασόλια κακάο (ή κακάο) και όταν θα τους δείτε πως βγαίνουν στο βίντεο παρακάτω θα καταλάβετε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την σοκολάτα που όλοι ξέρουμε.

Αφού τεμαχιστούν, οι λοβοί ανοίγονται όπου στην συνέχεια αφαιρούνται οι σπόροι τους. Κάθε σπόρος έχει περίπου το μέγεθος μιας ελιάς. Οι σπόροι (ή τα «φασόλια») κακάο αναπτύσσονται σε πέντε στήλες που περιβάλλονται από λευκό πολτό ή κουκούτσι.

σοκολάτα

Στη Λατινική Αμερική αυτός ο πολτός, που ονομάζεται baba και πρώτοχρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή ενός κρασιού από κακάο με ζύμωση πριν από 3.000 χρόνια.

Οι σπόροι καθαρίζονται με το χέρι, αφήνοντας το baba μέσα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της γεύσης. Εκτεθειμένα στο φως, οι κρεμ σπόροι αποκτούν στην συνέχεια ένα μοβ χρώμα.

Στη συνέχεια, είναι έτοιμα για ζύμωση με έναν από τους δύο τρόπους: η «μέθοδος σωρού» είναι δημοφιλής στην Αφρική, όπου οι σπόροι στοιβάζονται σε σωρούς θαμμένοι στο έδαφος. ενώ στη Λατινική Αμερική τοποθετούνται μέσα σε ένα σύστημα κιβωτίων.

Και στις δύο μεθόδους, οι σπόροι απο το κακάο καλύπτονται με φύλλα μπανάνας. Κατά τη διάρκεια των 2-9 ημερών της ζύμωσης, οι σπόροι αρχίζουν να παίρνουν χρώμα και μερικές από τις γεύσεις που θα αναγνωρίζατε ως «σοκολάτα».

Στην συνέχεια έρχεται το στέγνωμα, όπου οι σπόροι που έχουν υποστεί ζύμωση πρέπει να στεγνώνουν προσεκτικά.

Έτσι τοποθετούνται είτε σε ξύλινες σανίδες, είτε σε ψάθες από μπαμπού για 7 έως 14 ημέρες, κάτω από τον καυτό ήλιο όπου συνεχώς τα χτυπάνε και τα αναποδογυρίζουν για να γίνει ένα σωστό στέγνωμα.

Αφού στεγνώσουν, οι σπόροι του κακάο ταξινομούνται, συσκευάζονται σε σάκους, δεσμεύονται και ελέγχονται για την ποιότητα. Στη συνέχεια αποστέλλονται και διακινούνται στη διεθνή αγορά.

Δείτε το βίντεο με την όλη διαδικασία και πραγματικά θα καταλάβετε ότι η σοκολάτα που τρώμε όλοι με μανία στην ουσία είναι κάτι άλλο απο αυτό που παίρνουμε στο τέλος!

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι τρώει φρούτο αντί για σοκολάτα!