in

Τελικά γιόγκα και πιλάτες μετράνε ως άσκηση; Πώς νομίζετε ότι καταφέρνει η Έλενα Τσαβαλιά και έχει τέτοιο σώμα;

Η απάντηση στην απορία σας βρίσκεται εδώ

Μία από τις πιο γνωστές Ελληνίδες οι οποίες χρησιμοποιούν γιόγκα και πιλάτες για την άθληση τους και όχι μόνο είναι και η Έλενα Τσαβαλιά η γνωστή ηθοποιός και σύζυγος του Μάρκου Σεφερλή.

Η ίδια η Έλενα Τσαβαλιά χρησιμοποιεί γιόγκα και πιλάτες εδώ και πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού αφού στα 58 της χρόνια  το σώμα της είναι σε πραγματικά εκπληκτική κατάσταση και δεν θυμίζει σε τίποτα την ηλικία της.

Έλενα Τσαβαλιά

Πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι προπονήσεις και γυμναστική που κάνουνε είναι αποτελεσματικές το μεγάλο ερώτημα όμως είναι η γιόγκα και οι πιλάτες τελικά είναι άσκηση.

Η απάντηση εξαρτάται από το τι θέλετε να επιτύχετε αν ψάχνετε για κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ευελιξία σας τότε η γιόγκα και οι πιλάτες σας ταιριάζει απόλυτα.

Αν όμως ψάχνετε για για κάποια αερόβια άσκηση που θα βοηθήσει την καρδιά σας τότε σίγουρα θα χρειαστείτε μία διαφορετική δραστηριότητα. Έρευνες για τη γιόγκα υπάρχουν πάρα πολλές, τα οφέλη της είναι γνωστά μόνο σε αυτούς που την χρησιμοποιούν.

Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα να μάθουμε από πρώτο χέρι και συγκεκριμένα από μία φυσιοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα.

Η γιόγκα μετράει ως άσκηση;

Πριν αξιολογήσουμε εάν η γιόγκα μετράει ως άσκηση, είναι σημαντικό να ορίσουμε πραγματικά την άσκηση. 

«Η άσκηση περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που κάνει το σώμα να κινείται ή απαιτεί κάποια σωματική προσπάθεια και πραγματοποιείται με σκοπό τη βελτίωση της υγείας ή της φυσικής κατάστασης»

Η γιόγκα χαρακτηρίζεται ως άσκηση εάν ασκείται με τρόπο τέτοιο που ταιριάζει σε μια τέτοια περιγραφή. Και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλοι έχουμε διαφορετικά επίπεδα ικανοτήτων, επομένως αυτό που χαρακτηρίζεται ως «άσκηση» διαφέρει από άτομο σε άτομο. 

Η γιόγκα, στο σύνολό της, δεν έχει να κάνει μόνο με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. «Τα εργαλεία της πρακτικής της γιόγκα περιλαμβάνουν ηθικές αρχές του τρόπου ζωής, στάσεις, ασκήσεις αναπνοής και πρακτικές διαλογισμού», εξηγεί η φυσικοθεραπεύτρια και δασκάλα γιόγκα Libby Hinsley .

 «Ιδανικά, οι ασκούμενοι στην γιόγκα θα αποκομίσουν ευρύτερα οφέλη από την πρακτική τους σε αυτή εκτός από τη φυσική κατάσταση».

Αν κάνετε μία πιο δυναμική μορφή γιόγκα και κινείστε πολύ πιο γρήγορα μεταξύ των στάσεων θα έχετε μία χαμηλής έντασης  αερόβια προπόνηση. Παραδείγματα αυτού του τύπου γιόγκα περιλαμβάνουν το vinyasa flow, το Ashtanga vinyasa ή τα power styles της γιόγκα.  

γιόγκα

Μια διατριβή που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cardiology διαπίστωσε ότι η γιόγκα θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητα έχει άμεσο αντίκτυπο στα καρδιαγγειακά μας συστήματα.

Η συνεχόμενη χρήσης της γιόγκα δεν θα μπορούσε μόνο να βελτιώσει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση – και τα δύο συνδέονται με καρδιακές και καρδιοπάθειες – θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει θετικά τον καρδιακό ρυθμό, τον ρυθμό της αναπνοής και την περίμετρο της μέσης.

Ορισμένα στυλ γιόγκα θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή. Αυτές οι πρακτικές επικεντρώνονται στο να κρατάτε στάσεις που περιλαμβάνουν πολλές κύριες μυϊκές ομάδες. Μια ανάλυση 12 μελετών, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική πρακτική της γιόγκα θα μπορούσε να έχει «μέτρια θετικά αποτελέσματα στη μυϊκή δύναμη».

Υπάρχουν επίσης πιο χαλαρωτικά και αποκαταστατικά στυλ γιόγκα που δεν ενισχύουν πραγματικά τη φυσική σας κατάσταση, αλλά βοηθούν στη χαλάρωση του σώματος και την ηρεμία του νευρικού συστήματος. «Αυτό το αποκαταστατικό στυλ, μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έμμεσα οφέλη στην καρδιαγγειακή αντοχή ή δύναμη»

Παρά τα παραπάνω ευρήματα, υπάρχουν ορισμένοι μεγάλοι περιορισμοί στη γιόγκα ως άσκηση. Για παράδειγμα, η Hinley αναφέρει ότι η γιόγκα δεν παρέχει πραγματικά μεγάλη αντίσταση, κάτι που είναι σημαντικό συστατικό μιας ολοκληρωμένης άσκησης. Είναι επίσης απίθανο η γιόγκα να μετρήσει στην εβδομαδιαία δόση της τόσο αναγκαίας καρδιο άσκησης.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα που εκδόθηκαν από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) αναφέρουν ότι οι ενήλικες θα πρέπει να επιδιώκουν να ολοκληρώσουν 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Complementary and Alternative Medicine εξέτασε εάν μια τυπική άσκηση με γιόγκα με κοινές στάσεις ήταν επαρκής για να ανταποκριθεί σε αυτές τις συστάσεις φυσικής δραστηριότητας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μεταβολικό κόστος της γιόγκα ήταν παρόμοιο με το περπάτημα σε διάδρομο με 3,2 χλμ/ώρα και δεν πληρούσε τις συστάσεις για επίπεδα σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση ή τη διατήρηση της υγείας ή της καρδιαγγειακής ικανότητας.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των ευρημάτων, η συμβουλή της Hinley φαίνεται να είναι μετριοπαθής: «Ενώ μια δυναμική ή μέτρια έντονη πρακτική asana γιόγκα μπορεί σίγουρα να συμβάλει στη συνολική φυσική κατάσταση ενός ατόμου, συνιστώ πάντα στους ανθρώπους να ενσωματώνουν μια ποικιλία διαφορετικών τύπων κίνησης στη ρουτίνα άσκησής τους».