Τι είναι το Φινλανδικό μοντέλο στρατού που θέλει να υιοθετήσει η Ελλάδα

Η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, στρέφεται προς το Φινλανδικό μοντέλο στρατού. Το μοντέλο αυτό, βασισμένο στην εφεδρεία, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών, όντας φημισμένο για την αποτελεσματικότητα και οικονομικότητα του.

Η υιοθέτηση του Φινλανδικού μοντέλου φέρνει ελπίδα για ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικό στρατιωτικό σύστημα στην Ελλάδα. Η επιτυχής εφαρμογή του, βέβαια, προϋποθέτει προσεκτικό σχεδιασμό, υλοποίηση και διαρκή αξιολόγηση.

Βασικές αρχές του Φινλανδικού μοντέλου

  • Υποχρεωτική θητεία: Όλοι οι άνδρες ηλικίας 18-29 ετών υπηρετούν 6-12 μήνες.
  • Εξειδίκευση: Η εκπαίδευση εστιάζει σε πρακτικές δεξιότητες και εξειδίκευση, λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του κάθε στρατιώτη.
  • Εφεδρεία: Μετά την θητεία, οι στρατιώτες εντάσσονται στην εφεδρεία έως τα 60 έτη.
  • Εκπαίδευση εφέδρων: Τακτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις διατηρούν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.
  • Σύγχρονος εξοπλισμός: Επένδυση σε σύγχρονο οπλισμό και τεχνολογία.

Πλεονεκτήματα του Φινλανδικό μοντέλου

Πρώτο είναι η υψηλή ετοιμότητα, αφού η ενεργή εφεδρεία διασφαλίζει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση κρίσης.Αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό επαγγελματιών και εφέδρων που προσφέρει ισχυρή άμυνα με οικονομικό τρόπο.

Κοινωνική συνοχή, αφού πλέον η θητεία ενισχύει το αίσθημα ευθύνης και εθνικής συνείδησης. Εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, αφού η εκπαίδευση και η εξειδίκευση ωφελούν τόσο τον στρατό όσο και την αγορά εργασίας.

Προκλήσεις για την Ελλάδα

Οι προκλήσεις για την χώρα μας, στην προσπάθεια υιοθέτησεις του Φινλανδικού μοντέλου, είναι πρώτον η ενσωμάτωση των εφέδρων, αφού παιτείται οργάνωση και κίνητρα για διατήρηση υψηλής συμμετοχής στις ασκήσεις.

Το κόστος της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού των εφέδρων συνεπάγονται με νεές οικονομικές απαιτήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως θα είναι η κοινωνική αποδοχή, αφού θα πρέπει να γίνει αλλαγή της νοοτροπίας που ίσως χρειαστεί για την πλήρη υιοθέτηση του μοντέλου.

Εφαρμογή στην Ελλάδα

  • Προσαρμογή: Το μοντέλο θα υιοθετηθεί με τροποποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.
  • Σταδιακή υλοποίηση: Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά, με προσεκτικό σχεδιασμό και αξιολόγηση.
  • Πολιτική βούληση: Απαιτείται μακροπρόθεσμη δέσμευση και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

dimitris

Αρθρογράφος: Δημήτρης Χαροκόπος

Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από ένας ταπεινός blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και στην συνέχεια έκανα μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Λατρεύω να γράφω για viral θέματα, gossip, για όμορφες γυναίκες και φυσικά για αθλητικά γεγονότα. - Email : [email protected]

Χριστίνα Κεφαλά

Φόρεσε ένα εκπληκτικό κόκκινο φόρεμα και μας ξετίναξε!

Survivor spoiler (03/03): ΟΡΙΣΤΙΚΟ. Ποιος κερδίζει σήμερα την 1η ασυλία