Τεκμήρια διαβίωσης: Αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση – Τα πάντα στον αέρα

2 Min Read

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης, με σκοπό την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό του.

Τι αλλαγές εξετάζει στα τεκμήρια διαβίωσης

Με βάση τα στοιχεία, κάθε χρόνο, 1 στους 4 φορολογούμενους εντοπίζεται να επιβαρύνεται με πρόσθετους φόρους λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο κατά 30% από το 2025, με διαφοροποιημένες μειώσεις ανάλογα με το είδος του τεκμηρίου. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και αδικιών που επηρεάζουν κυρίως τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με φόρους για εισοδήματα υψηλότερα από αυτά που δήλωσαν, λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται σήμερα αφορούν κυρίως σε:

  1. Κατοικίες, με βάση την επιφάνεια και την τοποθεσία.
  2. Αυτοκίνητα, με βάση τα κυβικά εκατοστά.
  3. Σκάφη αναψυχής.
  4. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και εκπαιδευτηρίων.
  5. Βοηθητικό προσωπικό, όπως οικιακές βοηθοί και οδηγοί.
  6. Πισίνες, με βάση την επιφάνεια.
  7. Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη για άγαμους και παντρεμένους.

Η επικείμενη αναθεώρηση του συστήματος αναμένεται να προσφέρει δικαιότερη φορολογική μεταχείριση, μειώνοντας την επιβάρυνση για εκείνους που διαβιούν με χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τις προκλήσεις και τις ανάγκες για περαιτέρω βελτιώσεις στο σύστημα φορολογίας.

Share This Article
Exit mobile version