Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc Πάρης Παπαχρήστος αποκαλύπτει για το ψωμί ποια είναι η καλύτερη επιλογή

Άννα Ξενοπούλου
8 Min Read

Ο Πάρης Παπαχρήστος γράφει ένα εξαιρετικό άρθρο για το ψωμί. Ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για το ψωμί και ποια είναι η καλύτερη επιλογή που πρέπει να κάνουμε στην διατροφή μας.

Το ψωμί αποτελεί, πράγματι, ένα από τα πιο κοινά τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή και είναι μέρος των διατροφικών συνηθειών πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, γύρω από το ψωμί υπάρχουν πολλές πληροφορίες και μύθοι. Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε σωστά για τον ρόλο του ψωμιού στη διατροφή μας και να επιλέγουμε το είδος του ψωμιού που ταιριάζει καλύτερα στις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις.

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Πάρης Παπαχρήστος

Ψωμί: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα;

Το ψωμί αποτελεί ένα από τα βασικά τρόφιμα στις διατροφικές συνήθειες πολλών χωρών και καταναλώνεται παγκοσμίως εδώ και χιλιετίες. Βρίσκεται στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας, όπου μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα συστήνεται η καθημερινή κατανάλωσή τους ως μέρος των γευμάτων. Τυπικά, παρασκευάζεται από ζύμη που περιέχει αλεύρι και νερό και διατίθεται σε πολλές ποικιλίες, ανάλογα με το είδος των αλεύρων και των λοιπών συστατικών του.

Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά του και την προτίμηση που του έχουν οι περισσότεροι ως συνοδευτικό του φαγητού, το ψωμί συχνά συνδέεται με πολλούς διατροφικούς μύθους, όπως για παράδειγμα ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ποια είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά του Ψωμιού;

Η περιεκτικότητα του ψωμιού σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του άλευρου που χρησιμοποιείται και μπορεί να ποικίλει. Σε γενικές γραμμές, το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ενώ η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λιπαρά είναι μικρή. Επιπλέον, βάσει των συστατικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του, καθορίζεται η σύστασή του σε σάκχαρα και φυτικές ίνες.

Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά, το ψωμί περιέχει μικρή ποσότητα σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο και το φολικό οξύ, σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα που συστήνεται, εξίσου, η καθημερινή τους κατανάλωση, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ποιο Ψωμί να επιλέξεις;

Αν είσαι λάτρης του ψωμιού και αποτελεί τη βάση πολλών γευμάτων σου, όπως το πρωινό και το κολατσιό χρειάζεται να κάνεις συνετές επιλογές, που παράλληλα θα τροφοδοτήσουν τον οργανισμό σου με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Αρχικά, μπορείς να επιλέξεις ψωμί που έχει παρασκευαστεί με άλευρα με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία. Για παράδειγμα, το ψωμί με Δίκοκκο Σιτάρι ολικής άλεσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ενώ περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών σε σχέση με το λευκό ψωμί. Επιπλέον, αυτή η επιλογή συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού και στη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του εντέρου.

Επιπλέον, στο εμπόριο μπορείς να βρεις και εμπλουτισμένο ψωμί με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το φολικό οξύ, τα οποία παραδοσιακά υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στο ψωμί. Αν αναλογιστείς ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.) ένα μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού στη χώρα μας δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες σε βιταμίνες και μέταλλα, με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλλεις στην πρόσληψη απαραίτητων στοιχείων για τον οργανισμό στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τι άλλο χρειάζεται να προσέχεις;

Να θυμάσαι ότι όλα τα τρόφιμα έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή και δεν χρειάζεται να τα κατατάσσεις σε καλά και σε κακά. Να θυμάσαι ότι ένα γεύμα για να θεωρηθεί ισορροπημένο πρέπει να περιλαμβάνει μία πηγή υδατανθράκων, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, μία πηγή πρωτεΐνης, όπως τα γαλακτοκομικά, το αυγό και το κοτόπουλο, καθώς και κάποιο φρέσκο τρόφιμο, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις πηγές καλών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Έτσι, μπορείς σε κάθε σου γεύμα να αξιοποιήσεις το ψωμί ως πηγή υδατάνθρακων και ανάλογα με το είδος που θα επιλέξεις και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Φυσικά, η ποσότητα του ψωμιού που μπορείς να καταναλώσεις ημερησίως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ιατρικό σου ιστορικό, καθώς και από τις συνολικές θερμίδες που χρειάζεσαι μέσα στην ημέρα. Ένας διατροφολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορεί να είναι σύμμαχός σου για να χτίσεις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και να σου δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.

Ποιο Ψωμί να επιλέξεις;

Ποιος είναι ο Πάρης Παπαχρήστος;

ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.

Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.

Σπουδές

Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 03/11/1976. Σπούδασα στο Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος, από όπου και αποφοίτησα στις 09/2000. Απέκτησα Master of Science στη Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου του Paisley στις 04/07/2006.

Απασχόληση

Είμαι ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού και κυπριακού portal διατροφής mednutrition. Από το 2005, διατηρώ ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, όπου παρέχω εξατομικευμένες υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς.

Ορίστηκα ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) στην εργαζόμενη ομάδα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών του θεματικού δικτύου, καθώς επίσης είμαι μέλος της Επιτροπής Δικτυακού Τόπου του Ελληνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (2007-2011).

Κατάρτιση

Έχω πραγματοποιήσει δύο προγράμματα ψυχολογικής προσέγγισης της διαιτολογικής πράξης που μου έδωσαν πρόσθετες γνώσεις για να βοηθήσω πιο αποτελεσματικά, το άτομο που θα επισκεφτεί το διαιτολογικό μου γραφείο. Τα προγράμματα αυτά ήταν το “Πέρα από τα όρια της Δίαιτας” και “Δεξιότητες επικοινωνίας και συμβουλευτικής για διαιτολόγους” που διοργανώνει το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ).

Συμμετέχω ενεργά στα περισσότερα συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες από το 1996. Έχω κάνει αρκετές ομιλίες με στόχο την προώθηση και εκπαίδευση του σύγχρονου τρόπου διατροφής, σε επαγγελματίες υγείας, αλλά και στο κοινό.

Share This Article
Exit mobile version