in ,

Πόρος: Τα 16 Μυστικά του “Γόη” του Αργοσαρωνικού που πρέπει να μάθεις!

poros ta 16 mystika tou goi tou argosaronikou pou prepei na matheis

Ο Πόρος είναι ένα νησί του Αργοσαρωνικού  που προσφέρεται για  ημερήσιες αποδράσεις ή εκδρομές ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Το νησί έχει  πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που σε καλεί να το εξερευνήσεις. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τα 16 αξιοθέατα του νησιού τα οποία το καθένα έχει την δική ομορφιά και σημασία…

1. Το ιστορικό Ρολόι

Το Ρολόι, σύμβολο και έμβλημα του νησιού, είναι εύκολα προσβάσιμο από το λιμάνι. Δεσπόζει ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα στο υψηλότερο σημείο του νησιού για αυτό και η θέα από εκεί προς το λιμάνι και τις απέναντι ακτές τους μαγεύει όλους. Κτίστηκε το 1927 και τη δαπάνη για την ανέγερσή του κάλυψε ο Ποριώτης βουλευτής Τροιζηνίας, Ιωάννης Χαρ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μερίμνησε επίσης και για την αγορά ενός περίτεχνου μηχανισμού λειτουργίας του, κατασκευασμένου στην Αμερική το 1915. Ο μηχανισμός του ρολογιού, αφού επισκευάστηκε και τροποποιήθηκε, είναι πλέον εγκατεστημένος στο ισόγειο του κτίσματος μέσα σε γυάλινη θήκη σαν να περιμένει να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το ρολόι αναπαλαιώθηκε το 2002 κι αναμφισβήτητα αποτελεί το στολίδι της πόλης, καθώς από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τις πλαγιές των Αδερών, το Λεμονοδάσος, το μπογάζι του Πόρου και το χωριό της Τροιζήνας, αλλά και να αντικρίσει το ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να δύει ανάμεσα στα βουνά της “Κοιμωμένης” όπως και να ατενίζει τον ήλιο να βουτά στα νερά του Σαρωνικού.

2. Ο Ρωσικός Ναύσταθμος

Στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου, πέντε χιλιόμετρα βόρεια, μέσα σε έναν πανέμορφο όρμο σώζονται τα ερείπια του αμφιθεατρικά κτισμένου Ρωσικού Ναυστάθμου. Μετά τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου οι Ρώσοι επέλεξαν το απήνεμο αυτό λιμάνι του Πόρου για τη δημιουργία σταθμού τροφοδοσίας του ρωσικού στόλου που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Έτσι έκτισαν εκεί το 1834 συγκρότημα που περιείχε σημαντικά μεγάλο αριθμό κτισμάτων για την παρασκευή γαλέτας και για την αποθήκευση υλικών, τροφίμων και γαιανθράκων που χρησίμευαν για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου. Οι Ρώσοι διατήρησαν την ιδιοκτησία μέχρι το 1900. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ταυτόχρονα με τη φθίνουσα πορεία του Ρωσικού Ναυτικού, ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Αλέξανδρος Τομπάζης – Ποριώτης στην καταγωγή- εισηγήθηκε στον Τσάρο την παραχώρηση της κυριότητας του χώρου στο Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο Τσάρος συμφώνησε και έτσι ο Ρωσικός Ναύσταθμος περιήλθε στη δικαιοδοσία της Ναυτικής Υπηρεσίας που έδρευε τότε στον Πόρο. Τα επόμενα όμως χρόνια η εγκατάσταση έμεινε σε αχρηστία και έτσι ασυντήρητη άρχισε να ερειπώνεται. Από το 1989 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

3. Το νησάκι Δασκαλιό

Απέναντι από τον Ρωσικό Ναύσταθμο βρίσκεται το μικρό νησάκι Δασκαλιό με το γραφικό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, σε έναν όμορφο και γραφικό όρμο. Πιθανώς να ονομάστηκε έτσι γιατί κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως «κρυφό σχολειό». Αυτό που κάνει όμως ιδιαίτερο το Δασκαλιό είναι το γεγονός πως αν το κοιτάξεις από ψηλά, φαίνεται ότι έχει το σχήμα καρδιάς εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως νησί του έρωτα!

4. Το ιερό του Ποσειδώνα

Ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, στο κέντρο του Πόρου και πιο συγκεκριμένα στη θέση Παλάτια, ανάμεσα στη Βίγλα και τον Προφήτη Ηλία. Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε το 520 π.Χ. και είναι δωρικού ρυθμού με 6 κίονες κατά πλάτος και 12 κατά μήκος και με 2 εισόδους. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα τρία μεγάλα ιερά του Ποσειδώνα γύρω από τον Σαρωνικό. Ο ναός σχημάτιζε ισοσκελές τρίγωνο με τους ναούς Αφαίας Αίγινας και Ποσειδώνα Σουνίου. Ελάχιστα ερείπια απομένουν σήμερα από τον Δωρικό ναό (6ου αιώνα) που είναι κατασκευασμένος από γαλάζιο ασβεστόλιθο. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας στην Αρχαία Καλαυρία, στο ωραιότερο ίσως σημείο του νησιού. Με έδρα άλλωστε το ιερό του Ναού του Ποσειδώνα στην Καλαυρία, ιδρύθηκε για εμπορικούς σκοπούς (εμπορικές συναλλαγές και επίλυση διαφορών μεταξύ των πόλεων) η Αμφικτιονία της Καλαυρίας, μια θρησκευτική και αργότερα πολιτική ομοσπονδία, όπου μέλη της ήταν επτά πόλεις: η Ερμιόνη, η Επίδαυρος, η Αίγινα, οι Πρασιές, η Αθήνα και ο Ορχομενός, η οποία γνώρισε μεγάλη ακμή από τα τελευταία προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 5ο αι. π.Χ. Οικοδόμημα στα νοτιοδυτικά του ναού ενδέχεται να ήταν το Βουλευτήριο της πόλης της Καλαυρίας. Εκεί συσκέπτονταν και οι αντιπρόσωποι των επτά πόλεων που συμμετείχαν στην Αμφικτιονία της Καλαυρείας. Στα νοτιοδυτικά του Βουλευτηρίου υπήρχε ένα κτήριο (το μνημείο του Δημοσθένη ή το Ασκληπιείο). Για αυτό και στο ιερό αυτό λέγεται ότι κατέφυγε και ζήτησε άσυλο ο ρήτορας Δημοσθένης, διωκόμενος από τους Μακεδόνες και τον κυβερνήτη τους Αντίπατρο, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Αθήνα. Στο τέλος, ο μεγάλος ρήτορας της αρχαιότητας, αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο (κώνειο) και θάφτηκε στον χώρο του ιερού το 322 π.Χ. Αποτελούσε, λοιπόν, ένα φημισμένο ιερό άσυλο που δεχόταν υπό την περιφρούρησή του τους καταδιωγμένους. Ο χώρος του Ιερού του Ποσειδώνα παραμένει ανοικτός χειμώνα-καλοκαίρι, επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους και αποτελεί κι έναν τόπο αναψυχής, ηρεμίας και γαλήνης εκτός από σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

5. Το Μπούρτζι

Το μπούρτζι είναι ένα νησάκι που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο του λιμανιού του Πόρου. Το μικρό κάστρο που βρίσκεται επάνω του αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο που κρύβει μικρά μυστικά του 19ου αιώνα, αφού οι οχυρώσεις χτίστηκαν το μακρινό 1827 από τον Βαυαρό φιλέλληνα Έιντεκ για την προστασία του λιμανιού. Από το κάστρο αυτό οι Ποριώτες έλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα Βρίσκεται στον όρμο της Μονής κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου και μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος είτε κολυμπώντας είτε με κάποιο πλωτό μέσο. Σήμερα είναι ακατοίκητο.

6. Ο Φάρος «Ντάνα»

Ο Φάρος «Ντάνα», πο δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, χτίστηκε το 1870 από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της Ελλάδας και αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα, ενώ απέχει λιγότερα από 6 χλμ από την πόλη του Πόρου. Το μονοπάτι από τον ασφαλτοδρωμένο δρόμο μέχρι τον φάρο είναι βατό και η διαδρομή δεν διαρκεί περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά. Τι πιο ωραίο λοιπόν από το να περπατήσει κανείς για να φτάσει στον Φάρο από εκεί να θαυμάσει την όμορφη θέα στον Σαρωνικό και τη χερσόνησο των Μεθάνων.

7. Το Διαβολογέφυρο

Το Διαβολογέφυρο είναι μια απόκρημνη περιοχή με άγρια ομορφιά που βρίσκεται μετά το χωριό της Τροιζήνας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή χαράδρα, με πυκνή και πλούσια βλάστηση, γεμάτη από πλατάνια, πικροδάφνες και αιωνόβια δέντρα. Στο βάθος της τρέχει ένα ποταμάκι, το οποίο κατηφορίζει από το βουνό και δημιουργεί σε διάφορα σημεία καταγάλανες μικρές λίμνες ανάμεσα στους τεράστιους βράχους. Το φαράγγι είναι καταπράσινο, χωρίς ίχνος πολιτισμού και είναι αξιοζήλευτο για περπάτημα και φυσικά για εξερεύνηση.

8. Το Λεμονοδάσος του Γαλατά

Το Λεμονοδάσος αποτελεί μια έκταση με περισσότερες από 30.000 λεμονιές και πορτοκαλιές, και πολλές ταβέρνες, που βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο στον Γαλατά που έχει μάλιστα ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια απόδραση, λοιπόν, με το βαρκάκι στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου που διαρκεί μόλις με 10 λεπτά είναι ότι πρέπει για να θαυμάσει κανείς το μαγευτικό δάσος με τις καταπράσινες λεμονιές και πορτοκαλιές, που ανθίζουν την άνοιξη και μοσχοβολούν, κάνοντας έναν ρομαντικό περίπατο και βλέποντας τους νερόμυλους. Το δάσος άλλωστε καταλήγει στις αμμουδερές παραλίες με αβαθή νερά της Πλάκας και των Αλυκών, προσφέροντας μια πανέμορφη θέα των ανθισμένων δέντρων μέσα από το νερό και έχοντας μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι. Από την κορυφή η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό ακριβώς το μέρος του Πόρου που υπήρξε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών. O Κ.Πολίτης, λόγου χάριν, έγραψε: «Το φαντάζομαι (Το λεμονοδάσος) πυκνό, με δέντρα τεράστια, υπερφυσικά που σεν αφήνουν να ξαναγενιστούν οι μυρωδιές. Κάτι το μυθικό, το απόκοσμο».

the island of poros view near the sea 1024x683 1

9. Η αρχαία Τροιζήνα

Η Αρχαία Τροιζήνα βρίσκεται περίπου 7 χλμ. έξω από τον Γαλατά. Υπήρξε κατά τη μυθολογία πατρίδα του Θησέα. Η αρχαία Τροιζήνα ήταν κτισμένη στη βόρεια πλαγιά του όρους Αδέρες και σε τμήμα της προσχωσιγενούς πεδιάδας βόρεια αυτού. Τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Ενώ τρία χιλιόμετρα μακριά από τον Γαλατά, στον δρόμο προς την Τροιζήνα, βρίσκονται οι Βασιλικοί Τάφοι της Μαγουλάς, θολωτά δηλαδή μνημεία από τα μυκηναϊκά χρόνια που αποτελούν σημαντικό δείγμα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Έχουν ανακαλυφθεί τρεις θολωτοί τάφοι, ο πρώτος είναι του 16ου αιώνα π.Χ., ο δεύτερος και μικρότερος του 15ου αιώνα π.Χ, και ο τρίτος του 13ου αιώνα π.Χ.

10. Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου βρίσκεται στην Πλατεία Κορυζή και εκεί εκτίθενται γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη, αγάλματα της κλασσικής περιόδου και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, τα οποία προήλθαν από τις ανασκαφές του Ναού του Ποσειδώνα (του 6ου π.Χ. αιώνα), της Αρχαίας Τροιζήνας (πατρίδας του μυθολογικού ήρωα Θησέα), των Βασιλικών Τάφων της Μαγούλας (που αποτελούν δείγμα του μεγάλου μυκηναϊκού πολιτισμού), της Απάθειας, της Καλαυρίας, από το Μόδι και τον Αγ. Κωνσταντίνο Μεθάνων. Η έκθεση του Μουσείου εκτείνεται σε δύο αίθουσες, μία στο ισόγειο και μία στον όροφο του κτηρίου, ενώ στην αίθουσα τέχνης του Πόρου φιλοξενούνται πολλές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, το οποίο υπήρξε ενσωματωμένο σε αρχαίο οικοδόμημα, ένα γύψινο εκμαγείο της γνωστής ενεπίγραφης στήλης από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής, ένα αρχαϊκό επίγραμμα (600 π.Χ. περίπου) από επιτάφειο σήμα που βρέθηκε στα Μέθανα, ένα τιμητικό ψήφισμα της πόλης της Τροιζήνας (369 π.Χ.) και το ενεπίγραφο βάθρο ενός χάλκινου ανδριάντα του αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκου Αυρηλίου, ανάθημα της πόλης των Μεθάνων (175-180 μ.Χ.). Και κάπως έτσι τα εκθέματα του μουσείου συνθέτουν μια πλούσια συλλογή που καλύπτει όλες τις χρονικές περιόδους, από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

11. Λαογραφικό Μουσείο Πόρου

Το Λαογραφικό Μουσείο του Πόρου αποτελεί δημιούργημα των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ» και το λαογραφικό υλικό συγκεντρώθηκε από δωρεές μελών και φίλων και από αγορές. Μια ματιά λοιπόν στην παράδοση και την ενδιαφέρουσα συλλογή από οικιακά σκεύη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας, αργαλειό, κεντήματα, υφαντά, κάθε είδους εργόχειρα, στολές, φορεσιές, φωτογραφίες κπλ ποτέ δεν ξέρεις τι μνήμες θα ανασύρει…

12. Έκθεση «Κοχύλια και Θάλασσα»

Στο ισόγειο της Χατζοπουλείου δημοτικής βιβλιοθήκης στεγάζεται η μόνιμη έκθεση «Κοχύλια & Θάλασσα», που έχει επιμεληθεί και εγκατασταθεί από το τμήμα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μουσειακή αυτή έκθεση είναι εμπλουτισμένη και με κάποια γεωλογικά, ηφαιστειολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Αιγαίου, καθώς και με μια σειρά από επιστημονικές φωτογραφικές απεικονίσεις των γύρω βυθών. Στην Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική μέχρι τώρα έκθεση για το Κοχύλι, φυσικά με πληρότητα στο αντικείμενο, επιστημονική αρτιότητα και πλούτο εικόνων και πληροφοριών.

13. To μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται τον 18ο αιώνα είναι κτισμένο πάνω σε καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα, σε απόσταση 4 χλμ μέτρων από το κέντρο του Πόρου και αποτελεί δείγμα της μοναδικής νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, απόλυτος συνδυασμός γαλήνης, απλότητας και συνάμα γραφικότητας. Στην είσοδο της Μονής υπάρχει η η μοναδική και φημισμένη πηγή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την οποία πήρε άλλωστε και το όνομα της η Μονή που βρίσκεται στην πλευρά ενός χειμάρρου, κάτω από πανύψηλα πλατάνια και πάνω από τη θάλασσα. Ιδρύθηκε και κατασκευάστηκε από τον Μητροπολίτη Αθηνών Ιάκωβο Β’ με δική του δαπάνη και από διάφορες εισφορές κατοίκων του Πόρου στη θέση του παλιού Μοναστηριού των Ταξιαρχών (πιθανόν 14ου αι.). Ο ναός είναι τύπου Βασιλικής με τρούλο και στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας τον 17ο αιώνα, ο Επισκοπικός θρόνος και η περίφημη εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, που ζωγράφησε γύρω στα 1850 ο Ιταλός ζωγράφος Ραφαήλ Τσέκολι. Σύμφωνα με την παράδοση ο ζωγράφος αυτός ήρθε στο Μοναστήρι μαζί με την άρρωστη κόρη του, η οποία τελικά πέθανε και ετάφη στο προαύλιο της εκκλησίας, ο τάφος της οποίας υπάρχει εκεί μέχρι σήμερα. Τότε ο Τσέκολι λέγεται ότι ζωγράφισε την εικόνα της Θεοτόκου με τη γλυκιά και όμορφη μορφή της αγαπημένης του κόρης. Επίσης στον πρόναο βρίσκονται οι τάφοι των ναυαρχών της επανάστασης του 1821 Μανώλη Τομπάζη και Νικολάου Αποστόλη. Εκτός, λοιπόν, από την αρχιτεκτονική του ναού εντυπωσιάζουν οι σπάνιες εικόνες και τα εκθέματα, τα ψηλά και ισχυρά τείχη, κι η μαγευτική θέα.

14. Ο ναός του Αγ. Γεωργίου

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγ. Γεωργίου βρίσκεται στο κέντρο της απάνω πόλης του Πόρου, ο οποίος μάλιστα είναι ευρέως γνωστός εξ αιτίας των αγιογραφιών που έχει φιλοτεχνήσει ο Κώστας Παρθένης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά που γίνεται από τα σωζόμενα έγγραφα για τον ναό είναι στην απογραφή πληθυσμού του νησιού του έτους 1828 επί των ημερών του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Ο ναός στη μικρή λιθόστρωτη πλατεΐτσα του Αϊ-Γιώργη συνυπάρχει με έναν πλάτανο ηλικίας 200 χρόνων, κάτω από τον οποίο βρίσκεται η γραφική ταβέρνα “Πλάτανος”, όπου βρισκόταν παλαιότερα το πρώτο υδραγωγείο του Πόρου, από το οποίο έπαιρναν νερό οι Ποριώτες.

15. Νεοκλασικά κτίρια

Πολλά από τα σπίτια του νησιού είναι νεοκλασικού ρυθμού, μεγάλα, με κεραμιδένιες σκεπές, μακριά πολύχρωμα παράθυρα και πόρτες, ασβεστωμένους ή χρωματιστούς τοίχους στα χρώματα της ώχρας, μπαλκόνια και κεραμικά που διακοσμούν το μπροστινό μέρος της σκεπής τους. Σύμφωνα με την ιστορία του Πόρου οι πρώτες κατοικίες κτίστηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι. Από τα ωραιότερα σπίτια του Πόρου που ξεχωρίζουν είναι η ρομαντική και πολύ όμορφη Βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892, που κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης και του Λόγου, μεταξύ των οποίων και τον Γιώργο Σεφέρη, όσο καιρό έγραφε την «Κίχλη». Κάποια εξίσου σημαντικά δείγματα της ντόπιας νεοκλασικής αρχιτεκτονικής είναι το κτίριο Δεϊμέζη, που είναι φτιαγμένο από ωραία γκρι και κόκκινη πέτρα και το θαυμάσιο μαγαζί του Γρίβα, με τις τεράστιες πόρτες του και το πολύ όμορφο εσωτερικό του διάκοσμο, που παραμένει διατηρητέο στην πλατεία του Αϊ-Γιώργη .

16. Ο παλιός ανεμόμυλος

Στην κορυφή του λόφου της Σφαιρίας βρίσκεται ένας παλιός ανεμόμυλος, δίπλα στη δεξαμενή, που τροφοδοτεί με νερό την πόλη και από όπου ξεκινάει το λαξευμένο στον βράχο μονοπάτι, με αραιή βλάστηση και καταπληκτική θέα. Διασχίζοντάς το κανείς καταλήγει στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων από όπου η θέα σε όλο τον κόλπο και το νησί είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη που υπάρχει. 17. Και κάτι ακόμα… Στο Προγυμναστήριο υπήρχε η εξοχική κατοικία του Όθωνα, ενώ μέχρι και λίγο καιρό πριν εκεί γινόταν η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών. Στο Εκκλησάκι της Παναγίας της Αγίας Ζώνης, που βρίσκεται μετά το Συνοικισμό σε μια χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενο νερό η θέα είναι εξίσου μαγευτική. Όπως επίσης μετά τον Συνοικισμό και ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, φτάνουμε στο Εκκλησάκι της Εσθήτας της Παναγίας. Βρίσκεται ανάμεσα σε μια καταπράσινη χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενα νερά και θεωρείται κι αυτό μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του Πόρου. Ανεπανάληπτες διακοπές στον Πόρο τον «γόη» του Αργοσαρωνικού.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Αριθμός εκτάκτου ανάγκης Δήμου Πόρου: 15303

Αρχαιολογικό Μουσείο: 2298023276

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο: 2298029120

Λιμεναρχείο: 2298022274

Ταξί: 2298023003

ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους: 2298025184

 


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

  • Ακολουθήστε μας στο Google News
  • Κάντε μας like στο Facebook
  • Κάντε μας like στο Twitter

  • Avatar of Δέσποινα Ιωάννου

    Written by Δέσποινα Ιωάννου

    Η Δέσποινα Ιωάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα. Έχει αποφοιτήσει από ΙΙΕΚ και συγκεκριμένα απο το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σε ενημερωτικές ιστοσελίδες.
    Email : [email protected]