in

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα ευρωπαϊκά φαρμακεία αντιμετωπίζουν άλμα στη ζήτηση για χάπια ιωδίου

Κάθε φορά που υπάρχει μια απειλή υπάρχει και ένα προϊόν που ξεπουλάει σαν τρελό. Αυτή την φορά είναι τα χάπια ιωδίου που οι Ευρωπαίοι αναζητ

Κάθε φορά που υπάρχει μια απειλή υπάρχει και ένα προϊόν που ξεπουλάει σαν τρελό. Αυτή την φορά είναι τα χάπια ιωδίου που οι Ευρωπαίοι αναζητούν σαν τρελοί μετά τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν.

Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού είχαμε τα χαρτιά υγείας, τώρα όμως μπροστά στον πυρηνικό όλεθρο που όλες οι πλευρές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να έχουμε ως συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία, έχουμε τα χάπια ιωδίου.

Ήδη οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να προμηθεύονται χάπια ιωδίου εν μέσω φόβων για πυρηνικές επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φαρμακεία σε τουλάχιστον τρεις χώρες της ΕΕ λένε ότι έχουν δει αύξηση της ζήτησης από τότε που ξέσπασαν οι μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ την περασμένη εβδομάδα και αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Βέβαια αυτός ο πανικός δεν είναι καλός αφού κανένας δεν ξέρει τι γίνονται αυτά τα χάπια και πως ή ποιοι τα καταναλώνουν, αφού οι ειδικοί της πυρηνικής ιατρικής λένε ότι τα χάπια ιωδίου πρέπει να λαμβάνονται μόνο με την καθοδήγηση ειδικών της δημόσιας υγείας.

Η Ένωση Βέλγων Φαρμακοποιών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι πάνω από 30.000 κουτιά με χάπια ιωδίου, διανεμήθηκαν μόνο τη περασμένη Δευτέρα. Τα βελγικά φαρμακεία διανέμουν τα δισκία δωρεάν σε όσους παρουσιάζουν βελγική ταυτότητα.

Παρόμοιο πανικό έχουμε και στην Φιλανδία, μια απο τις χώρες που απείλησε ο Ρώσος πρόεδρος αφού κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ορισμένα φαρμακεία βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν ξεπουλήσει και να βρίσκονται εκτός αποθέματος, αλλά η Φινλανδική Ένωση Φαρμακοποιών είπε ότι δεν υπήρχε ανάγκη να συσσωρευτούν τα δισκία καθώς υπήρχαν πολλές προμήθειες.

Γιατί η ξαφνική αύξηση της ζήτησης;

Την Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τους στρατηγούς του να θέσουν τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας σε “υψηλή κατάσταση ετοιμότητας μάχης” ως αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση που πυροδότησε κατακραυγή στη Δύση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από την Κίνα.

Αν και η εντολή του Πούτιν είναι ανησυχητική, δεν σημαίνει ότι επίκειται πυρηνική επίθεση, δήλωσε στο Euronews Next νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Πάβελ Ποντβίγ, κορυφαίος ειδικός στα πυρηνικά όπλα και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό.

«Το σήμα εδώ είναι να προειδοποιήσουμε πρωτίστως τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να χτυπήσουν τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις θα ήταν τελικά μάταιη και οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να απαντήσουν», δήλωσε.

Πώς λειτουργούν τα χάπια ιωδίου;

Τα δισκία ιωδίου μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, σύμφωνα με την Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας .

Το ραδιενεργό ιώδιο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου συμβάντος μπορεί να απορροφηθεί από τον θυρεοειδή αδένα κατά την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Τα δισκία ιωδίου βοηθούν στη διακοπή αυτής της απορρόφησης και ως εκ τούτου μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ωστόσο, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι πρόκειται για μια «πολύ εξειδικευμένη προστασία».

Πρέπει να πάρω δισκία ιωδίου τώρα;

«Σε ποιο βαθμό τα δισκία ιωδίου θα ήταν χρήσιμα κατά των επιπτώσεων των πυρηνικών βομβών είναι τουλάχιστον αμφίβολο», δήλωσε στο Euronews Next ο Δρ Χίλκε Φρερκ Μπόερσμα, ειδικός στην ακτινοπροστασία στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν.

«Οι άμεσες επιπτώσεις των πυρηνικών εκρήξεων θα είναι καταστροφικές. Σε μεγάλες αποστάσεις, όπου πιθανώς θα κυριαρχούν οι κρούσεις, η ραδιενεργή μόλυνση σίγουρα δεν θα προκαλείται μόνο από το ραδιενεργό ιώδιο».

«Η περιττή χρήση δισκίων ιωδίου – που μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι πανικοβάλλονται – μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, αν και η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των επιπτώσεων είναι πολύ μικρή».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου του Βελγίου (FANC) προειδοποίησε επίσης να μην παίρνετε τα δισκία.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην #Ουκρανία δεν απαιτεί τη λήψη δισκίων», ανέφερε στο Twitter.

«Παραμένουν διαθέσιμα δωρεάν στα φαρμακεία, αλλά δεν είναι απαραίτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Λαμβάνετε ιώδιο μόνο κατόπιν σύστασης των αρχών».

iodine pills
Image: 665850081, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

  • Ακολουθήστε μας στο Google News
  • Κάντε μας like στο Facebook
  • Κάντε μας like στο Twitter