Ποια ήταν η ηθοποιός Κατερίνα Γώγου που αυτοκτόνησε στα 53 της

poia itan i ithopoios katerina gogou pou aftoktonise sta 53
poia itan i ithopoios katerina gogou pou aftoktonise sta 53

Η ηθοποιός Κατερίνα Γώγου έφυγε απο την ζωή σε ηλικία 53 ετών το 1993 και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου. Ασυμβίβαστη σε όλη της την ζωή άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο ασθενοφόρο που είχε κληθεί για να την μεταφέρει στο νοσοκομείο ενώ βρισκόταν σε κώμα μετά απο κατανάλωση αλκοόλ ενώ για χρόνια είχε προβλήματα και με την μάστιγα των ναρκωτικών.

Μπορεί σαν ηθοποιός να έκανε μια αξιομνημόνευτη πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο αυτό όμως που αγάπησε περισσότερο απ’ όλα ήταν η ποίηση, την οποία και υπηρέτησε πιστά και που την έκανε ιδιαίτερα αγαπητή απο τη νεολαία της μεταπολίτευσης.

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε πριν απο 80 χρόνια και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα και έζησε πολύ δύσκολα χρόνια μέσα στην κατεχόμενη απο τους Ναζί Ελλάδα.

Από τα έξι χρόνια της ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα ως ένα πραγματικό παιδί – θαύμα. Στα 12 της και συγκεκριμένα το 1952 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Άλλος», δίπλα στον μεγάλο ηθοποιό Γιώργο Παππά.

Στην συνέχεια η Κατερίνα Γώγου σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Τάκη Μουζενίδη ενώ φοίτησε και στη σχολή χορού της Κούλας Πράτσικα.

Τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο θέατρο τα έκανε με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου στο έργο των Ευαγγελίδη – Μαρή «Κύριος 5%».

Κατερίνα Γώγου – Κωμωδίες που την έκαναν γνωστή

Εκεί που έγινε όμως πασίγνωστη στο κοινό ήταν την δεκαετία του 1960 όπου απέκτησε φήμη,  στα κινηματογραφικά πλατό της Φίνος Φιλμ , παίζοντας κυρίως δεύτερους ρόλους σε δεκάδες ταινίες, συνήθως κωμωδίες, στις οποίες ήταν η «θεότρελη» μικρή αδελφή, το «ατίθασο νιάτο» ή η σκανδαλιάρα υπηρέτρια.

Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι της στις ταινίες «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Νόμος 4.000» (1962), «Δεσποινίς Διευθυντής» (1964), «Γάμος αλά ελληνικά» (1964), «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965), «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965).

Τα χρόνια της μεταπολίτευσης, την βρήκαν πολιτικά ενταγμένη σε ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ο πρώτος της ρόλος σε ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου ήταν στο «Βαρύ Πεπόνι» (1977) του τότε συζύγου της Παύλου Τάσιου (1942-2011), με τον οποίο απέκτησε μία κόρη τη Μυρτώ Τάσιου (1967-2015).

Ακολούθησε η σπαρακτική της εμφάνιση, ως αφηγήτριας, στην «Παραγγελιά» (1980) του ιδίου, στην οποία απήγγειλε ποιήματα από τις συλλογές της «Τρία κλικ αριστερά» και «Ιδιώνυμο», που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τη νεολαία της εποχής.

Κατερίνα Γώγου

Κατερίνα Γώγου Φεστιβάλ Θεσσαλονικης

Το 1977 τιμήθηκε με βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στο «Βαρύ Πεπόνι» και το 1984 με βραβείο β’ γυναικείου ρόλου στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Όστρια ή το τέλος του παιγνιδιού», όπου είχε συνυπογράψει το σενάριο.

Εκτός από τη μεγάλη πορεία της στο θέατρο και στον κινηματογράφο, χάραξε σημαντική τροχιά και στη νεοελληνική ποίηση, κατορθώνοντας να περάσει στο συλλογικό επίπεδο τις αγωνίες της προσωπικής διαδρομής της στην τέχνη και τη ζωή.

Η βαθιά πολιτική στάση της, η αναρχική της διάθεση, η περιθωριακή συνείδησή της και οι κοινωνικές ανησυχίες της διαπερνούν ολόκληρη την ποιητική της παραγωγή, που ξεκίνησε το 1978 και ολοκληρώθηκε το 2002, με τη μεταθανάτια έκδοση του «Με λένε Οδύσσεια».

Ποιήματα της Κατερίνας Γώγου έχουν μελοποιήσει, ο Κυριάκος Σφέτσας, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Παντελής Θεοχαρίδης, ο Τάσος Ρωσόπουλος και πολύ ακόμα καλλιτέχνες

Φιλμογραφία – Κατερίνα Γώγου

  • Ο άλλος (1952)
  • Δράκουλας & Σία (1959)
  • Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο (1959)
  • Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω (1960)
  • Εφιάλτης (1961)
  • Το έξυπνο πουλί (1961)
  • Παιδί της πιάτσας (1961)
  • Νόμος 4000 (1962)
  • Οι γυναίκες θέλουν ξύλο (1962)
  • Τα κοθώνια του θρανίου (1962)
  • Του Κουτρούλη ο γάμος (1962)
  • Ανήσυχα νιάτα (1963)
  • Η ψεύτρα (1963)
  • Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλλη (1963)
  • Παλληκαράκια της παντρειάς (1963)
  • Τα παλιόπαιδα (1963)
  • Άπονη ζωή (1964)
  • Γάμος αλά ελληνικά (1964)
  • Δεσποινίς διευθυντής (1964)
  • Μας ενώνει ο πόνος (1964)
  • Το κορίτσι της Κυριακής (1964)
  • Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965)
  • Μια τρελή τρελή οικογένεια (1965)
  • Φτωχολογιά (1965)
  • Η γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965)
  • Ο τρελός τα ‘χει τετρακόσια (1968)
  • Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
  • Η ωραία του κουρέα (1969)
  • Πληγωμένα νειάτα (1969)
  • Αγάπη για πάντα (1970)
  • Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια (1970)
  • Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971)
  • Ναι μεν, αλλά (1972)
  • Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί (1972)
  • Το βαρύ πεπόνι (1977)
  • 1922 (1978)
  • Παραγγελιά (1980)
  • Όστρια, το τέλος του παιχνιδιού (1984)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Λέσχη μυστηρίου (1976, ΕΡΤ)
  • Δώδεκα και τέταρτο ακριβώς (1976, ΕΡΤ)

Ποίηση

  • Τρία κλικ αριστερά (1978)
  • Ιδιώνυμο (1980)
  • Το ξύλινο παλτό (1982)
  • Απόντες (1986)
  • Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών (1988)
  • Νόστος (1990)
  • Με λένε Οδύσσεια (2002)
  • Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε: Ποιήματα 1978-2002 (2013)


Πηγή