Connect with us

News

Όλα όσα δεν ξέρετε για τον Άγιο Βασίλη και την ιστορία της Coca-Cola

Published

on

Όλα όσα δεν ξέρετε για τον Άγιο Βασίλη και την ιστορία της Coca-Cola

Ο Άγιος Βασίλης που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε – αυτός ο μεγάλος, ευχάριστος γεμάτος άντρας με το κόκκινο κοστούμι και την λευκή γενειάδα – δεν ήταν πάντοτε έτσι. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι πριν από το 1931, ο Άγιος Βασίλης απεικονίστηκε σε διάφορες μορφές, από έναν ψηλό γοητευτικό άντρα έως ένα τρομακτικό ξωτικό…..

Στην πραγματικότητα, ο γελοιογράφος του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ, Thomas Nast, σχεδίασε τον Άγιο Βασίλη για το Harper’s Weekly το 1862, όπου απεικονιζόταν ως μια μικρή φιγούρα ενός ανθρώπου που απλά υποστήριζε την Ένωση.

Ο Nast συνέχισε να σχεδιάζει τον Άγιο Βασίλη για 30 χρόνια, αλλάζοντας σιγά σιγά στοιχεία του Αγίου όπως το χρώμα του παλτού του, που απο μαύρο άλλαξε στο γνωστό κόκκινο χρώμα που όλοι ξέρουμε σήμερα.

Πως σχεδιάστηκε ο Άγιος Βασίλης

Ο Άγιος Βασίλης και η Coca Cola

Η  Coca-Cola ξεκίνησε τις χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις της στη δεκαετία του 1920 με διαφημίσεις σχετικές με αγορές σε περιοδικά όπως το The Saturday Evening Post.

Οι πρώτες διαφημίσεις του Αγίου Βασίλη είχαν ως πρότυπο έναν αυστηρό Άγιο, όπως τον είχε σχεδιάσει αρχικά ο Thomas Nast.

Το 1930, ο καλλιτέχνης Fred Mizen ζωγράφισε για την διαφήμιση σε ένα πολυκατάστημα μια εικόνα του Αγίου Βασίλη, όπου καθόταν μαζί με ένα πλήθος πίνοντας ένα μπουκάλι Coca Cola.

Το σχέδιο του Fred Mizen είχε μεγάλη επιτυχία και τελικά χρησιμοποιήθηκε και σε έντυπες διαφημίσεις εκείνη την περίοδο των Χριστουγέννων, του 1930.

Άγιος Βασίλης coca cola

Η Coca-Cola άλλαξε την εικόνα του Άγιου Βασίλη

Το 1931 η εταιρεία άρχισε να τοποθετεί διαφημίσεις Coca-Cola σε δημοφιλή περιοδικά των ΗΠΑ. Ο Archie Lee, μεγαλοστέλεχος της D’Arcy Advertising Agency συνεργάστηκε με την The Coca-Cola Company, η οποία του ζήτησε για την διαφημιστική της εκστρατεία να δείξει έναν γλυκό εντυπωσιακό και προπαντών υγιή Άγιο Βασίλη που να είναι ρεαλιστικός και συμβολικός.

Έτσι, η Coca-Cola ανέθεσε στον εικονογράφο Haddon Sundblom που γεννήθηκε στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, να αναπτύξει διαφημιστικές εικόνες χρησιμοποιώντας τον Άγιο Βασίλη ως ένα υπαρκτο πρόσωπο και οι διαφημίσεις να δείχνουν πάντα τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη, κίνηση που έμελλε να αλλάξει για πάντα την εικόνα του.

Από το 1931 έως το 1964, η διαφήμιση της Coca-Cola έδειχνε τον Άγιο Βασίλη να παραδίδει παιχνίδια στα παιδιά και φυσικά να παίζει μαζί τους!

Ο ίδιος Άγιος Βασίλης μάλιστα εμφανίστηκε να κάθεται να διαβάζει τα γράμματα απολαμβάνοντας μια Coca-Cola.

Ο Haddon Sundblom δημιούργησε την τελική του έκδοση για τον Άγιο Βασίλη το 1964, αλλά για αρκετές δεκαετίες ακόμα, η διαφήμιση της Coca-Cola παρουσίαζε εικόνες του του Αγίου Βασίλη με βάση τα αρχικά πρωτότυπα έργα του.

Η νέα εικόνα του Άγιου Βασίλη βασίστηκε στο πρόσωπο ενός πωλητή

Στην αρχή, ο Haddon Sundblom ζωγράφισε την εικόνα του Άγιου Βασίλη χρησιμοποιώντας ένα ζωντανό μοντέλο – τον συνταξιούχο πωλητή και φίλο του επ’ ονόματι Lou Prentiss.

Όταν ο Prentiss πέθανε, ο Sundblom χρησιμοποίησε ως μοντέλο τον ίδιο του τον εαυτό, κοιτώντας τον καθρέφτη. Τέλος, άρχισε να βασίζεται σε διάφορες φωτογραφίες για να δημιουργήσει την εικόνα του Άγιου Βασίλη.

Άγιος Βασίλης

Οι άνθρωποι αγάπησαν τις εικόνες της Coca-Cola και του Άγιου Βασίλη και μάλιστα τους έδωσαν μεγάλη προσοχή που όταν άλλαξε ξανά κάτι στην εικόνα του, έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίες στην εταιρία.

Τα παιδιά που εμφανίζονται με τον Άγιο Βασίλη στις ζωγραφιές του Sundblom βασίστηκαν σε οικογενειακούς γείτονες του και παρότι ήταν δύο μικρά κορίτσια, άλλαξε το ένα σε αγόρι.

Ο Άγιος Βασίλης έγινε κινούμενος το 2001

Το 2001, το έργο τέχνης από τη ζωγραφική του Sundblom που έφτιαξε το 1963 αποτέλεσε τη βάση για μια τηλεοπτική διαφήμιση κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Άγιο Βασίλη της Coca-Cola.

Η διαφήμιση δημιουργήθηκε από τον βραβευμένο με Όσκαρ animator Alexandre Petrov και εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την δημοτικότητά και φυσικά τις πωλήσεις της εταιρίας.


Alpha Big Brother Big Brother 2 Big Brother Spoiler GNTM Instagram LIVE STREAMING MASTERCHEF MasterChef 5 MasterChef 5 spoiler MasterChef spoiler MasterChef διαρροή MEGA Survivor Survivor 4 Survivor 2021 SURVIVOR GREECE SURVIVOR GREECE 2021 Survivor spoiler Survivor Ελλάδας Survivor αποχώρηση Survivor ασυλία Survivor διαρροή The Bachelor The Bachelor 2 top Άγριες Μέλισσες Άγριες Μέλισσες spoiler ΑΝΤ1 Αλέξης Παππάς Μαριαλένα Ρουμελιώτη Ολυμπιακός ΣΚΑΪ Σάκης Κατσούλης Φάρμα βίντεο γέλιο ειδήσεις σημερα ειδησεις ηθοποιός μοντέλο νέα παρουσιάστρια ριάλιτι τραγουδίστρια