Connect with us
  1. Κεντρική
  2. /
  3. υγεια
  4. /
  5. E171: Ο λόγος...

News

E171: Ο λόγος που προκαλεί φλεγμονή στο έντερο αυτό το πρόσθετο τροφίμων

Δέσποινα Ιωάννου

Published

on

e171 o logos pou prokalei flegmoni sto entero afto to prostheto trofimon

Ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων, που απαγορεύθηκε πρόσφατα στη Γαλλία αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, διαπιστώθηκε πως αλλάζει σημαντικά το εντερικό μικροβίωμα των ποντικιών, προκαλώντας φλεγμονή στο παχύ έντερο και αλλαγές στην έκφραση των πρωτεϊνών στο ήπαρ, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst που δημοσιεύθηκε στο Small.

«Πιστεύω ότι τα αποτελέσματά μας θα έχουν αρκετές συνέπειες στη βιομηχανία τροφίμων και στην ανθρώπινη υγεία και διατροφή. Η μελέτη επιβεβαίωσε μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου που υπάρχουν στα τρόφιμα (TiO2 NPs) και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής, Hang Xiao.

Η έκθεση του ανθρώπου στο TiO2 NPs οφείλεται βασικά σε ένα πρόσθετο τροφίμων γνωστό ως E171, το οποίο φτιάχνεται από διαφόρων μεγεθών μόρια του TiO2, εκ των οποίων το 1/3 ή περισσότερο ανήκουν στη νανοκλίμακα. Το E171, που κάνει τα προϊόντα να φαίνονται πιο λευκά και αδιαφανή, βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα επιδόρπια, οι καραμέλες, τα ροφήματα και οι τσίχλες, με την έκθεση στο Ε171 να είναι δύο με τέσσερις φορές υψηλότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες.

Τα νανοσωματίδια αυτά μπορεί να έχουν μοναδικές φυσιολογικές ιδιότητες που προκαλούν ανησυχία. «Τα μεγαλύτερα σωματίδια δεν απορροφώνται εύκολα, αλλά τα μικρότερα μπορούν να μπουν στους ιστούς και να συσσωρευτούν εκεί», επισημαίνει ο Δρ. Xiao.

Στη μελέτη αυτή, λοιπόν, οι επιστήμονες τάισαν δύο πληθυσμούς ποντικιών είτε με E171 είτε με TiO2 NPs ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Ο ένας πληθυσμός κατανάλωσε διατροφή υψηλών λιπαρών παρόμοια με αυτή που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι, τα 2/3 των οποίων είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, και ο άλλος ακολούθησε διατροφή χαμηλών λιπαρών. Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας τελικά έγιναν παχύσαρκα, σε αντίθεση με αυτά της δεύτερης ομάδας.

«Τόσο στα παχύσαρκα όσο και στα υγιούς βάρους ποντίκια, το εντερικό μικροβίωο ευάλωτα σε παρενέργειες του TiO2 NPs, προκαλώντας περισσότερες βλάβες στα παχύσαρκα από ό,τι στα υγιή ποντίκια», σημειώνει ο Δρ. Xiao.

Οι ερευνητές βρήκαν, ακόμη, ότι το TiO2 NPs μείωσε τα τυφλά επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου και αύξησαν τα προφλεγμονώδη ανοσοκύτταρα και τις κυτοκίνες στο παχύ έντερο, υποδεικνύοντας μια κατάσταση φλεγμονής.

Για να αξιολογήσουν τις άμεσες συνέπειες της διαταραχής του εντερικού μικροβιώματος από το TiO2 NP, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια μελέτη μεταμόσχευσης κοπράνων, δίνοντας στα ποντίκια αντιβιοτικά για να καθαρίσουν το αρχικό τους εντερικό μικροβίωμα και στη συνέχεια να μεταμοσχεύσουν βακτήρια κοπράνων από τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί TiO2 NP σε εκείνα που είχαν λάβει τα αντιβιοτικά. «Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η ένταξη των TiO2 NPs στη διατροφή διαταράσσει της ομοιόσταση του εντερικού μικροβιώματος, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε εντερική φλεγμονή στα ποντίκια», τονίζει ο ειδικός.

Η μελέτη μέτρησε, τέλος, τα επίπεδα Ti02 σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων, διαπιστώνοντας μια μεγάλη ποικιλία, με τον Δρ. Xiao να υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία από την μακροπρόθεσμη έκθεση σε TiO2 NPs.

Η Δέσποινα Ιωάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα. Έχει αποφοιτήσει από ΙΙΕΚ και συγκεκριμένα απο το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μπορείτε να μου στείλετε emai εδώ: despoinaioannou@tvfreaks.gr

Survivor spoiler: Έμπλεξε ο Τζέιμς με τον Παππά. Η παγίδα που του έριξε τον τρομοκράτησε (video) Survivor spoiler: Έμπλεξε ο Τζέιμς με τον Παππά. Η παγίδα που του έριξε τον τρομοκράτησε (video)
media1 ώρα ago

Survivor spoiler: Έμπλεξε ο Τζέιμς με τον Παππά. Η παγίδα που του έριξε τον τρομοκράτησε (video)

Στον εγωισμό του και φυσικά στην εικόνα που θέλει να βγάλει έξω πόνταρε ο Αλέξης Παππάς και πριν την έναρξη...

Τζούλια Αλεξανδράτου COMEBACK Τζούλια Αλεξανδράτου COMEBACK
News2 ώρες ago

Η Τζούλια Αλεξανδράτου κάνει COMEBACK με νέο πικάντικο περιεχόμενο! (video)

Έσκασε επιστροφή δυναμική και μάλιστα με σαμπάνια στο χέρι! Η Τζούλια Αλεξανδράτου, επέστρεψε απο τα ξένα και έχει αποφασίσει να...

Survivor spoiler: Αυτή είναι η τελική διαρροή (18/4). ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ η νίκη τους! Survivor spoiler: Αυτή είναι η τελική διαρροή (18/4). ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ η νίκη τους!
media6 ώρες ago

Survivor spoiler: Αυτή είναι η τελική διαρροή (18/4). ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ η νίκη τους!

Όσο και να θέλουν κάποιοι το αποτέλεσμα είναι τελικό αφού η διαρροή για σήμερα 18/4 ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη για...

News9 ώρες ago

18/4 ΠΑΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ live streaming: Εδώ θα το δείτε ζωντανά

18/4 ΠΑΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ LIVE STREAMING: Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει στεφτεί πρωταθλητής απο την προηγούμενη εβδομάδα σήμερα όμως θα πρέπει...

ΑΕΚ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ LIVE STREAMING 18/4: Ζωντανά εδώ ο αγώνας ΑΕΚ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ LIVE STREAMING 18/4: Ζωντανά εδώ ο αγώνας
News9 ώρες ago

ΑΕΚ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ LIVE STREAMING 18/4: Ζωντανά εδώ ο αγώνας

ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ LIVE STREAMING 18/4: Στο ΟΑΚΑ μεταφέρεται το ενδιαφέρον των φιλάθλων της ΑΕΚ όπου υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης για...