in

Αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού: Που και πότε είναι υποχρεωτικές σύμφωνα με το ΦΕΚ 11873;

Κυρώσεις για τις αντιολισθητικές αλυσίδες σε όσους δεν έχουν

Υποχρεωτικές βάσει νόμου είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού σε όλα τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα απο την 1η Οκτωβρίου 2022, όπως ορίζει το Υπουργείο Μεταφορών.

Ο νόμος του υπουργείου Μεταφορών για τις αντιολισθητικές αλυσίδες είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι αντιολισθητικές αλυσίδες αυτοκινήτου πρέπει να έχουν όλοι οι οδηγοί στα οχήματα τους, μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμασμένοι.

Το ΦΕΚ 11873 του νόμου για τις αντιολισθητικές αλυσίδες αυτοκίνητου, αναφέρει ξεκάθαρα ότι επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού 2023
αντιολισθητικές αλυσίδες αυτοκίνητου

Πότε είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού

Η ως άνω υποχρέωση για τις αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού, αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και αναφέρεται σε αποφάσεις περιορισμού της κυκλοφορίας των κατά τόπους αρμοδίων Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Διευθύνσεων Τροχαίας και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού ή χιονοκουβέρτες:

 1. να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της προηγούμενης παραγράφου.
 2. να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους.
 3. να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές στις οποίες επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας.

αντιολισθητικές αλυσίδες αυτοκίνητου

Οδηγίες τοποθέτησης και τεχνικές Προδιαγραφές για τις αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού (άρθρο 2)

 1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.
 2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:
  α. Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  β. Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
  γ. Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
 3. Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.
 4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Ποιες είναι οι κυρώσεις για τις αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού

Οι παραβάτες της παρούσας τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999).

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού – Πώς να τις τοποθετήσουμε σωστά

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού . Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απο την εκπομπή του Νίκου Μάνεση στον Alpha πως ένα εκπαιδευτής μάς κάνει απλά μαθήματα τοποθέτησής τους.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

 • Ακολουθήστε μας στο Google News
 • Κάντε μας like στο Facebook
 • Κάντε μας like στο Twitter

 • Avatar of Γιώργος Παπαχρόνης

  Written by Γιώργος Παπαχρόνης

  Ονομάζομαι Γιώργος Παπαχρόνης και είμαι αρθρογράφος. Έχω εργαστεί σε διάφορες αθλητικές ιστοσελίδες και ερασιτεχνικά σε ιντερνετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η μουσική και ο αθλητισμός είναι οι αγάπες μου ενώ μου αρέσουν και τα γρήγορα αυτοκίνητα. - Email - Facebook