Ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι από σήμερα 1η έως 3 Μαρτίου 2023 θα ανασταλούν οι δημόσιοι εορτασμοί και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια ως ένδειξη πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνήθως κηρύσσει εθνικό πένθος σε γεγονός που έχει προκαλέσει λύπη και θλίψη στην πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας.
Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει κάποιας μεγάλης εξέχουσας προσωπικότητας της Ελλάδας, ή θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ειδικά μετά από φυσική καταστροφή ή τρομοκρατική επίθεση, και που έχει βαθύ αντίκτυπο στο έθνος ή στον λαό.
Το πένθος συνήθως συνεπάγεται το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών ή των σχολείων, το κυματισμό των σημαιών μεσίστιων για μία ή περισσότερες ημέρες και την αναστολή των δημόσιων εορτασμών.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση στην τραγωδία που εξελίσσεται στην χώρα με την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος.
Πότε κηρύχθηκε «Εθνικό Πένθος» στην Ελλάδα
- τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
- τον Ιούνιο του 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
- τον Ιούλιο του 1996 μετά την αποδημία του Παρθενίου Γ΄ Αλεξανδρείας
- τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
- τον Απρίλιο του 1998 μετά την αποδημία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ
- Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: η 14η Σεπτεμβρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους,
- για τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ (11/9/2004)
- Δυστύχημα της Helios το 2005: Η 16η Αυγούστου κηρύσσεται ημέρα δημόσιου πένθους (ή εθνικού) πένθους
- το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων,
- τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου,
- τον Μάιο του 2017, μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,
- τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,
- τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο, με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι,
- τριήμερο εθνικό πένθος (6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου του 2021.
- στις 27 Οκτωβρίου 2021, την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
- τριήμερο δημόσιο πένθος (27, 28, 29 Δεκεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια.
- τριήμερο δημόσιο πένθος (3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2022), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη.
- τριήμερο εθνικό πένθος (1, 2, 3 Μαρτίου 2023), έπειτα από την τραγωδία της σύγκρουσης των 2 τραίνων στα Τέμπη.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr