in ,

Η αληθινή ιστορία φιλίας και αγάπης του παράλυτου Χριστιανού και του τυφλού Μουσουλμάνου

Μια παλιά ιστορία, που αναδεικνύει τη σημασία της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας.

samir mohamed damascus

Ο κάθε ένας άνθρωπος απο αυτούς τους δύο εξαρτιόταν από τον άλλο για να επιβιώσει. Η εξαιρετική φιλία τους κυριολεκτικά τους ολοκλήρωσε και πλέον συγκινεί τις επόμενες γενιές που έχουν χάσει τον δρόμο τους, δίνοντας ελπίδα στην ανθρωπότητα.

Η εμπνευσμένη ιστορία ενός Χριστιανού ονόματι Σαμίρ και ενός μουσουλμάνου ονόματι Μωάμεθ, που λέγεται ότι έζησαν στη Δαμασκό στην Οθωμανική Συρία τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτογραφία των δύο αυτών αντρών τραβήχτηκε στη Δαμασκό της Συρίας το έτος 1889, από τον Tancrede Dumas και απο πίσω της κρύβει μια πραγματικά λυπητερή αλλά ταυτόχρονα και πολύ διδακτική ιστορία.

Αυτός που μεταφέρεται είναι ένας χριστιανός, παράλυτος νάνος, που ονομάζεται Σαμίρ. Αυτός που τον κουβαλάει είναι ένας τυφλός μουσουλμάνος, ονόματι Μωάμεθ. Ο Σαμίρ εξαρτιόταν από τον Μωάμεθ για τη μετακίνησή του.

Ο Μωάμεθ εξαρτιόταν επίσης από τον Σαμίρ για να τον βοηθήσει να πλοηγηθεί στους πολυσύχναστους δρόμους της Δαμασκού. Μόνο ένας από αυτούς μπορούσε να περπατήσει και μόνο ένας από αυτούς μπορούσε να δει.

Ο Σαμίρ ήταν αφηγητής ιστοριών στα καφενεία της Δαμασκού και ο Μωάμεθ πωλούσε φαγώσιμα, έξω από αυτά, ακούγοντας τις ιστορίες του φίλου του. Ήταν και οι δύο ορφανοί και ζούσαν μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Ήταν για πάντα μαζί.

Όταν ο Σαμίρ πέθανε, ο Μωάμεθ έμεινε στο δωμάτιό του κλαίγοντας για μια εβδομάδα. Έχασε το άλλο του μισό και ως αποτέλεσμα πέθανε μετά από εκείνη την εβδομάδα, από θλίψη.

Δεν υπάρχουν πηγές που να τεκμηριώνουν την αλήθεια των ονομάτων και της προσωπικής ιστορίας αυτών των δύο ανδρών.

Ωστόσο, η φωτογραφία που τους απεικονίζει είναι γνήσια.

samir-mohamed

Ο παράλυτος χριστιανός και ο τυφλός μουσουλμάνος: μια πραγματική φωτογραφία

Η εικόνα τραβήχτηκε το 1889 από τον φωτογράφο Tancrède Dumas (1830-1905), ο οποίος γεννήθηκε στην Ιταλία από Γάλλους γονείς.

Ο Ντούμας έμαθε να φωτογραφίζει στη Φλωρεντία και άνοιξε το φωτογραφικό του στούντιο στη Βηρυτό το 1860. Προσλήφθηκε από την American Palestine Exploration Society, πρόδρομο των Αμερικανικών Σχολών Ανατολικής Έρευνας, για να καταγράψει τις περιοχές ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού. Ο Δούμας ταξίδεψε επίσης με τον Μέγα Δούκα του Μεκλεμβούργου-Σβερίν, γεγονός που τον οδήγησε να υιοθετήσει τον τίτλο του «Φωτογράφου στην Αυτοκρατορική και Βασιλική Αυλή της Πρωσίας».

Η φωτογραφία του με τον παράλυτο Χριστιανό που μεταφέρεται από τον τυφλό μουσουλμάνο είναι διαθέσιμη από το Τμήμα Εκτυπώσεων και Φωτογραφιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών με τον ψηφιακό αριθμό αναγνώρισης cph.3b41806. Η εικόνα είναι επίσης διαθέσιμη από τα Wikimedia Commons .

Είθε ο παράλυτος χριστιανός και ο τυφλός μουσουλμάνος, όποια κι αν ήταν η αληθινή τους ιστορία, να αποτελέσουν πραγματική έμπνευση σήμερα, όταν χρειάζεται να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο από ποτέ πέρα ​​από διαφορές εθνικότητας, θρησκείας και όλα τα άλλα εμπόδια. 


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

  • Ακολουθήστε μας στο Google News
  • Κάντε μας like στο Facebook
  • Κάντε μας like στο Twitter