Η αλλαγή της ώρας: Μια διαχρονική συνήθεια με οφέλη και μειονεκτήματα

Αλλάζουμε τα ρολόγια, αλλάζουμε και τον ύπνο μας;

Η φετινή αλλαγή της ώρας στην Ελλάδα θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, στις 03:00 τα ξημερώματα, όπου θα γυρίσουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά προκειμένου τα ρολόγια να δείξουν 04:00, σηματοδοτώντας έτσι την έλευση της θερινής ώρας.

Η αλλαγή της ώρας, μια πρακτική που υιοθετήθηκε από την Ελλάδα το 1975, αποτελεί πλέον ένα ετήσιο ραντεβού, φέρνοντας μαζί της ερωτήματα, σκέψεις και, ίσως, μια μικρή δόση αναστάτωσης.

Κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, τα ρολόγια μας μετατοπίζονται μία ώρα μπροστά, σηματοδοτώντας την έναρξη της θερινής ώρας. Η λογική πίσω από αυτή την αλλαγή βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό.

Θερινή ώρα: Εξοικονόμηση ενέργειας ή διατάραξη του βιολογικού ρυθμού

Σύμφωνα με μελέτες, η θερινή ώρα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 4%, ποσοστό που, αν και φαινομενικά μικρό, σε εθνικό επίπεδο μεταφράζεται σε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας δεν έρχεται χωρίς μειονεκτήματα. Η διατάραξη του βιολογικού ρυθμού μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την όρεξη και τη διάθεση, ενώ παράλληλα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων στους δρόμους.

Επιπλέον, η ύπαρξη διαφορετικών ωρών σε γειτονικές χώρες μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην ομαλή διεξαγωγή των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η Ευρώπη ψηφίζει για το μέλλον της θερινής ώρας

Για όλα αυτά τα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει το θέμα της κατάργησης της αλλαγής ώρας προς συζήτηση. Το 2018, πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση, στην οποία η πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της μόνιμης υιοθέτησης της θερινής ώρας.

Παρ’ όλα αυτά, η υλοποίηση της πρότασης παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, καθώς απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη.

Συνεπώς, η αλλαγή της ώρας, με τα οφέλη και τις προκλήσεις που φέρνει, παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα: “Πώς θα μετράμε τον χρόνο στο μέλλον;”

αλλαγή της ώρας

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

dimitris

Αρθρογράφος: Δημήτρης Χαροκόπος

Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από ένας ταπεινός blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και στην συνέχεια έκανα μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Λατρεύω να γράφω για viral θέματα, gossip, για όμορφες γυναίκες και φυσικά για αθλητικά γεγονότα. - Email : [email protected]

Survivor spoiler 21/3 αποχώρηση: 1η διαρροή! Αυτός φεύγει!

Το λάθος που κάνετε όλοι όταν καθαρίζετε τα γυαλιά σας (και πώς να το διορθώσετε!)