Γονείς, προσοχή! Το TikTok μπορεί να βλάψει τα παιδιά σας. Τι έδειξε έρευνα;

Έρευνα δείχνει ότι το TikTok προκαλεί προβλήματα στους εφήβους

Το TikTok, η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με σύντομα βίντεο, έχει κατακτήσει τον κόσμο, με εκατομμύρια εφήβους να την χρησιμοποιούν καθημερινά.

Ωστόσο, η άνοδος του TikTok φέρνει μαζί της και ανησυχίες για την ψυχική υγεία των εφήβων. Έρευνες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research, αποκαλύπτουν μια ανησυχητική σχέση του TikTok με την κατάθλιψη και το bullying.

TikTok

Σύνδεση του Tik Tok με την κατάθλιψη

  • Κοινωνική σύγκριση: Το TikTok, με το άψογο περιεχόμενο και τα “τέλεια” πρότυπα, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κατωτερότητας και κοινωνικής σύγκρισης στους εφήβους.
  • FOMO (Fear of Missing Out): Η αίσθηση ότι χάνουν κάτι σημαντικό, καθώς οι έφηβοι βλέπουν τους φίλους τους να διασκεδάζουν στην πλατφόρμα.
  • Εθισμός: Η υπερβολική χρήση του TikTok μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, μειώνοντας τον χρόνο για άλλες δραστηριότητες, όπως η άσκηση, ο ύπνος και η κοινωνική ζωή, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική υγεία.

Σύνδεση του Tik Tok με το bullying

  • Κυβερνοεκφοβισμός: Το TikTok, με την ευκολία ανάρτησης σχολίων, μπορεί να γίνει εστία cyberbullying, με άσχημα σχόλια και προσβολές.
  • Doxxing: Η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών ή φωτογραφιών ενός ατόμου με σκοπό την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό.
  • Διαφαινόμενο bullying: Η πίεση για συμμόρφωση με άσχημες τάσεις ή προκλήσεις, φέρνοντας αίσθηματα ντροπής και απομόνωσης.

Το TikTok, ενώ προσφέρει ψυχαγωγία, φέρει και κινδύνους για την ψυχική υγεία των εφήβων. Απαιτείται ενημέρωση, εποπτεία και υγιής χρήση για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τους εφήβους;

  • Με ενημέρωση: Συζήτηση με τους εφήβους για τους κινδύνους του TikTok και τον υγιή τρόπο χρήσης.
  • Εποπτεία: Διακριτική παρακολούθηση της δραστηριότητας στο TikTok για τυχόν σημάδια bullying ή κατάθλιψης.
  • Ενθάρρυνση εναλλακτικών δραστηριοτήτων: Προώθηση υγιών χόμπι και δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με οθόνες.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε για να κατανοήσετε καλύτερα τη σχέση του TikTok με την κατάθλιψη και το bullying στους εφήβους.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

despoina_office

Αρθρογράφος: Δέσποινα Ιωάννου

Ονομάζομαι Δέσποινα Ιωάννου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Αποφοίτησα από ΙΙΕΚ και συγκεκριμένα απο το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Λατρεύω να γράφω για την showbiz, τα social media και ειδικά για το Instagram, ενώ έχω και μερικά τηλεοπτικά ριάλιτι που μου αρέσει να βγάζω ειδήσεις και spoiler, μέσα απο τις πηγές μου!
Email : [email protected]

τα μυστικά για να βγάλετε την τέλεια selfie

Πώς να βγάλετε την τέλεια selfie: Μυστικά για likes και θετικά σχόλια

Η Στέλλα Μιζεράκη ποζάρει στον φωτογραφικό φακό

Στέλλα Μιζεράκη: Έτσι γκρεμίζει τα social media! Νέα αποκαλυπτική ανάρτηση.. δείτε την πριν την κατεβάσουν