in

Οι ανακοινώσεις του… «ανοιχτοχέρη» πρωθυπουργού – «Δεν συμφωνώ με την προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων»

Μητσοτάκης για το «πάρτι» απευθείας αναθέσεων: «Δεν λέω ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο ορθό τρόπο»

Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την Οικονομία, την ανάπτυξη και την αγοράς εργασίας, ελέω προεκλογικής περιόδου.

«Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για τη μείωση των φόρων. «Θα δούμε μειώσεις και στους έμμεσους φόρους;» ρωτήθηκε. «Τώρα που μπορούμε να κάνουμε συνολικό απολογισμό τετραετίας, κάποιους φόρους τους μειώσαμε και περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευτεί, όπως ο ΕΝΦΙΑ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η έκρηξη της ακρίβειας, δεν με βρίσκει σύμφωνο».

«Όμως εξακολουθούμε και βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με σειρά μέτρων για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Απενεργοποιήθηκαν σειρά από πληθωριστικές βόμβες όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το Market Pass για να περιορίσει την επίπτωση του πληθωρισμού. Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Για την αισχροκέρδεια ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά. Η ΔΙΜΕΑ ιδρύθηκε πριν την κρίση και μας επιτρέπει να κάνουμε οριζόντιους ελέγχους» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «έχουμε περισσότερα εργαλεία για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας», ενώ τόνισε ότι «δεν είμαι αφελής και ξέρω ότι θα υπάρξουν εκείνοι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση σε βάρος των καταναλωτών». «Εκτιμώ ότι ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι και πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει» πρόσθεσε.

«Προετοιμαζόμενος για τη συνέντευξη είχα ακούσει την κριτική για την ανεργία των γυναικών και των νέων. Δεν στηρίζεται αυτό. Για την τριετία 19-22 η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην Ε.Ε. και στους νέους ήταν 7,5% στην Ε.Ε. στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Είχαμε υψηλότερη βάση, όμως και στις δύο δημογραφικές ομάδες, η μείωση ήταν σημαντική» απάντησε για το ζήτημα της ανεργίας. «Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού μας δυναμικού».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,«πολλοί νέοι μας επιλέγουν να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ για να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε προγράμματα κατάρτισης ώστε να αυξάνουμε τις πιθανότητες για να καλύπτουμε και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είπε πως «βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου, δεν έχουμε κλείσει ακόμα τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν έχουμε καλή εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο. Και η συζήτηση αυτή αδικεί τις παρεμβάσεις». «Θα συνιστούσα υπομονή και αυτοσυγκράτηση, υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή τα τελευταία χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι κρίσεις καραδοκούν από παντού. Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον». Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είπε ότι «έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός». «Το μόνο κομμάτι του παζλ είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που ενδεχομένως να γίνει μέσα στο 2023. Οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο λαός μας εμπιστευτεί είμαι σίγουρος ότι θα γίνει. Αν όμως από τις εκλογές προκύψει αστάθεια ή έρθει μια κυβέρνηση που δεν εφαρμόσει το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Είναι μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας» επισήμανε επίσης. «Σε καμία περίπτωση, η εικόνα αυτή δεν πρέπει να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει, είναι αυτή που δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.»

«Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε τέτοιο δημοσιονομικό σοκ, χάσαμε μία 10ετία. Περάσαμε από μία κρίση που ήταν πρωτοφανής, θα επισημάνω μόνο μια παράμετρο: 2015-2019 η ανάπτυξη της Ελλάδας, τα χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, ήταν το 1/4 της μέσης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ούριο άνεμο για την παγκόσμια οικονομία».

«Πριν τις εκλογές θα παραδώσετε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τι μαξιλάρι ασφαλείας θα παραδώσετε;» ερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε μεταξύ άλλων:

«Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι. Αναφέρεστε στα αποθέματα της ελληνικής κυβέρνησης που σήμερα είναι στα 39 δισ. ευρώ. Για το μαξιλάρι δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος ο κ. Τσίπρας γιατί ήταν αποτέλεσμα μιας λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Θέμα τέθηκε και για επιδόματα που δίνονται και σε πολίτες που καταφέρνουν και φοροδιαφεύγουν. «Μας απασχολεί στο αναπτυξιακό επιτελείο. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αποτυπώσουμε την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών παρά μόνο τις φορολογικές δηλώσεις. Έχουμε μια καλύτερη φορολογική συμμόρφωση.

 Όσο οι δημόσιες πολιτικές γίνονται πιο έξυπνες και όσο έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων τόσο θα μειώνονται αυτά τα φαινόμενα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και την κριτική που έχει δεχτεί είπε: 

«Διαβάζω κι εγώ διάφορους ιλουμινάτι οικονομικούς αναλυτές που αμφιβάλλω αν έχουν πάει ποτέ στο σούπερ μάρκετ. Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ως εργαλείο ήμασταν η πρώτη χώρα που την εφαρμόσαμε σε αυτή την έκταση που θα διδάσκεται ως εργαλείο πολιτικής.» Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την ημερομηνία των εκλογών: «Θα σεβαστώ τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει ότι θα απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή η συζήτηση μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, το 2012-14, που ήταν η τελευταία προσπάθεια διερεύνησης του φυσικού πλούτου. Η προσπάθεια πάγωσε τελείως την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις απευθείας αναθέσεις είπε: «Αν πίστευε κανείς ότι μπορούσαμε να επιλέξουμε οποιονδήποτε άλλο δρόμο από τις απευθείας αναθέσεις. Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν λέω ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο ορθό τρόπο ή ότι υπάρχει διαφάνεια παντού.

Αυτό πρέπει να ερευνηθεί. Ποτέ δεν είχα δυσκολία να απαντώ ευθέως σε όλα τα ερωτήματα. Η δουλειά μας είναι να απαντάμε και να βγαίνουμε μπροστά όταν υπάρχει δυσκολία. Οι απευθείας αναθέσεις πρέπει να εξαίρεση στη διαδικασία. Δεν νομίζω ότι υπήρξε καμία χώρα που να μην προχώρησε σε αυτές τις διαδικασίες όταν χρειαζόμασταν μάσκες, εμβόλια.»

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας: «Έχουμε κάνει αρκετά. Τα νούμερα δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Υπάρχει μια μεθοδολογία και ένα πρωτόκολλο. Σε επίπεδο απευθείας διευθετήσεων εχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις ώστε να μην καταλήγουμε σε αναγκαστικές εκτελέσεις που μπορεί να καταλήξουν σε πλειστηριασμούς. 

Υπάρχει ένα πλέγμα συνολικό που αφορά τα ζητήματα για τα κόκκινα δάνεια που περιλαμβάνει και τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, το οποίο είναι πλήρες και επαρκές. Πρέπει να κυνηγάμε πάντα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

  • Ακολουθήστε μας στο Google News
  • Κάντε μας like στο Facebook
  • Κάντε μας like στο Twitter
  • Avatar of Δημήτρης Χαροκόπος

    Written by Δημήτρης Χαροκόπος

    Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από ένας ταπεινός blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και στην συνέχεια έκανα μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Λατρεύω να γράφω και ειδικά για τεχνολογικά και αθλητικά θέματα. Πλέον ανήκω στο δυναμικό του Tvfreaks.gr και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό.
    Email : [email protected]