in

Χιλιάδες παιδιά κακοποιούνταν από μέλη της καθολικής εκκλησίας της Πορτογαλίας για πάνω από 70 χρόνια.

Μια τραγική αποκάλυψη βγήκε στο φως

Συνολικά 4.815 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη της Πορτογαλικής Καθολικής Εκκλησίας – κυρίως ιερείς – τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής που διερευνά το θέμα και αποκαλύφθηκε, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα είναι μόνο η αρχή του παγόβουνου.

«Θέλουμε να αποτίσουμε ειλικρινή φόρο τιμής σε όσους υπήρξαν θύματα κακοποίησης κατά την παιδική τους ηλικία και τόλμησαν να δώσουν φωνή στη σιωπή», δήλωσε ο παιδοψυχίατρος Πέδρο Στρεχτ, ο ​​οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής. «Είναι πολύ περισσότερα από μια στατιστική»

Η Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία έχει μια μακρά και ιστορική ιστορία, που εκτείνεται αιώνες πίσω, ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι στους κόλπους της έγιναν μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά παιδιών.

Τα τελευταία 70 χρόνια, χιλιάδες νεαρά αγόρια και κορίτσια έχουν υποστεί κακοποίηση από μέλη της εκκλησίας, με πολλές από αυτές τις περιπτώσεις να έρχονται στο φως μόνο τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι μια τραγωδία που έχει σημαδέψει τόσο τα θύματα όσο και τις οικογένειές τους, και έχει αφήσει πολλούς στην Πορτογαλία με βαθιές πληγές που μπορεί να μην επουλωθούν ποτέ πλήρως.

Ο κρυμμένος τρόμος που αποκαλύφθηκε

Για πολλά χρόνια, η Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία εθεωρείτο ως κάτι ανέγγιχτο, πέρα ​​από κάθε κατηγορία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός θυμάτων βρήκε το θάρρος και βγήκε για να μεταφέρει τις ιστορίες κακοποίησης και κακομεταχείρισης τους.

Αυτό που προέκυψε είναι ένα μοτίβο κατάχρησης που εκτείνεται σε δεκαετίες και φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας της εκκλησίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα ανέφεραν ότι ήταν πολύ φοβισμένα για να μιλήσουν, είτε επειδή δεν πίστευαν ότι κάποιος θα τους άκουγε είτε επειδή φοβούνταν την τιμωρία από τους κακοποιούς τους.

Μακρύς ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη

Για πολλά από τα θύματα κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη ήταν μακρύς και επίπονος. Για χρόνια, τους αγνοούσαν, τους παραμέριζαν και τους είπαν να σιωπήσουν.

Τα τελευταία όμως χρόνια πολλοί απο τους επιζώντες των αποτρόπαιων πράξεων άρχισαν να μιλούν ανοιχτά, άρχισε να αναδεικνύεται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλές έρευνες για την κακοποίηση, που οδήγησαν σε συλλήψεις και καταδίκες για πολλούς από τους δράστες.

Ωστόσο, για πολλά από τα θύματα, η ζημιά έχει ήδη γίνει και θα κουβαλούν μαζί τους τα σημάδια της κακοποίησής τους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η απάντηση της Εκκλησίας της Πορτογαλίας

Η Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία άργησε να απαντήσει στις καταγγελίες για κακοποίηση που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η εκκλησία έχει κάνει κάποιες προσπάθειες για να αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των θυμάτων.

Για παράδειγμα, έχει συστήσει μια επιτροπή για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για κακοποίηση και να προσφέρει υποστήριξη στα θύματα. Επιπλέον, η εκκλησία έχει εφαρμόσει νέες πολιτικές για να αποτρέψει την κατάχρηση στο μέλλον. Αν και αυτά είναι θετικά βήματα, για πολλά από τα θύματα, είναι πολύ αργά.

Η ανάγκη για συνεχή ευαισθητοποίηση και δράση

Δεν είναι λίγοι εκείνη στην Ευρωπαϊκή χώρα που πιστεύουν ότι η ιστορία της κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας δεν πρέπει να κουκουλωθεί.

Τα θύματα αυτής της κακοποίησης έχουν υποφέρει για πάρα πολύ καιρό και είναι καθήκον του κράτους να να συνεχίσει τις έρευνες και να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους για το θέμα και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι Πορτογάλοι απαιτούν απο την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα θύματα αυτής της τραγωδίας δεν θα ξεχαστούν ποτέ και ότι η Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

  • Ακολουθήστε μας στο Google News
  • Κάντε μας like στο Facebook
  • Κάντε μας like στο Twitter

  • Avatar of Άννα Ξενοπούλου

    Written by Άννα Ξενοπούλου

    Είμαι η Άννα Ξενοπούλου και είμαι αρθρογράφος. Έχω αποφοιτήσει απο ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας και μιλάω Αγγλικά και Ιταλικά. Λατρεύω την μουσική και τα ζώα και ειδικά τον αγαπημένο μου Μπλάνκο.
    Emai: [email protected]