Απλησίαστο το «ψάρι του φτωχού» – Στα ύψη η τιμή του μπακαλιάρου

μπακαλιάρος

Από Σαρακοστιανό έδεσμα σε είδος πολυτελείας: Ο μπακαλιάρος αγγίζει τα 15 ευρώ το κιλό! Το ψάρι του λαού γίνεται άπιαστο όνειρο!

Ο μπακαλιάρος, ένα ψάρι που για δεκαετίες κοσμούσε τα τραπέζια των Ελλήνων, ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής, έχει πλέον μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Η τιμή του έχει εκτοξευτεί στα ύψη, αγγίζοντας έως και 15 ευρώ το κιλό, καθιστώντας τον απαγορευτικό για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Μπακαλιάρος: Από το φαγητό του φτωχού σε είδος πολυτελείας

Πολλοί παράγοντες έχουν συμβάλει σε αυτή την άνοδο. Η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση και η αυξημένη ζήτηση από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και άνοδο της τιμής.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ιχθυοτροφείων μπακαλιάρου, με αποτέλεσμα η χώρα να στηρίζεται στις εισαγωγές, οι οποίες επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές.

Μπακαλιάρος

Η άνοδος της τιμής του μπακαλιάρου έχει σοβαρές επιπτώσεις στους Έλληνες καταναλωτές. Πολλοί αναγκάζονται να στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα κατεψυγμένα φιλέτα ή άλλα είδη ψαριών. Επιπλέον, πλήττεται και ο κλάδος της εστίασης, καθώς τα εστιατόρια δυσκολεύονται να διατηρήσουν τον μπακαλιάρο στο μενού τους, χωρίς να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους πελάτες.

Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι εύκολη. Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, των αλιέων και των ιχθυοτροφείων για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων αλιείας και ιχθυοτροφίας μπακαλιάρου. Παράλληλα, φαίνεται ότι οι καταναλωτές μάλλον θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες για μια ακόμα φορά και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, υιοθετώντας μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη διατροφή.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

despoina_office

Αρθρογράφος: Δέσποινα Ιωάννου

Ονομάζομαι Δέσποινα Ιωάννου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Αποφοίτησα από ΙΙΕΚ και συγκεκριμένα απο το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Λατρεύω να γράφω για την showbiz, τα social media και ειδικά για το Instagram, ενώ έχω και μερικά τηλεοπτικά ριάλιτι που μου αρέσει να βγάζω ειδήσεις και spoiler, μέσα απο τις πηγές μου!
Email : [email protected]

Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου ετοιμάζεται για το πραγματικό Survivor στην οροσειρά των Ιμαλαΐων

Καιρός

Καιρός: Βροχές στα βορειοδυτικά, ηλιοφάνεια στις υπόλοιπες περιοχές το τριήμερο της 25ης Μαρτίου