Αλλαγή ώρας: Ανατροπή! Η Ελλάδα “χάνει” μια ώρα! Πώς επηρεάζει η θερινή ώρα τον οργανισμό μας;

Οφέλη και Μειονεκτήματα της Θερινής Ώρας

Αλλαγή ώρας: Η άφιξη της άνοιξης σηματοδοτείται όχι μόνο από ανθισμένα λουλούδια και κελαηδήματα πουλιών, αλλά και από την επιστροφή της θερινής ώρας.

Φέτος, η πολυαναμενόμενη αλλαγή θα λάβει χώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, χαρίζοντάς μας μεγαλύτερες και πιο φωτεινές ημέρες.

Η υιοθέτηση της θερινής ώρας έχει ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ιδέα, αν και φαινομενικά απλή, φέρει μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η ιστορία της Θερινής Ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα έκανε την πρώτη της εμφάνιση, δοκιμαστικά, το 1932. Η εφαρμογή της, όμως, εγκαταλείφθηκε σύντομα, καθώς η χώρα είχε ήδη υιοθετήσει μια μετατόπιση 25 λεπτών μπροστά, σε σχέση με την πραγματική ώρα, ως μέρος της παγκόσμιας ζώνης ώρας. Η διαφορά αυτή, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μίας μισάωρης μετατόπισης στο ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών, κάλυπτε την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πετρελαϊκή κρίση του 1973, όμως, ώθησε σε μια στροφή προς την υιοθέτηση της θερινής ώρας σε ευρεία κλίμακα. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή της ξεκίνησε το 1975, με στόχο την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων που ταλάνιζαν την Ευρώπη.

Το μέλλον της Θερινής Ώρας στην Ελλάδα

Σήμερα, η εναλλαγή ώρας αποτελεί μια αμφιλεγόμενη πρακτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από ψηφοφορία το 2018, αποφάσισε να τερματίσει την υποχρεωτική υιοθέτησή της από το 2021, δίνοντας στα κράτη-μέλη την ελευθερία να επιλέξουν μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Στην Ελλάδα, η σχετική διαβούλευση για την επιλογή της μόνιμης ώρας αναβλήθηκε επ’ αόριστον, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενώ η συζήτηση για το μέλλον της θερινής ώρας στην Ελλάδα παραμένει ανοιχτή, η άφιξή της φέρνει μαζί της μια αίσθηση αισιοδοξίας και φωτεινότητας, σηματοδοτώντας την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το TvFreaks.gr

kelly

Αρθρογράφος: Κέλλυ Νομικού

Ονομάζομαι Κέλλυ Νομικού, είμαι δημοσιογράφος και έχω αποφοιτήσει από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι αγαπημένες μου στήλες είναι gossip, celebrities και ειδησεογραφικά νέα της επικαιρότητας. Λατρεύω την φύση και ειδικά τις βόλτες στα βουνά. - Email

Οριστικό Survivor spoiler 10/03

Survivor spoiler (10/03): ΟΡΙΣΤΙΚΟ. Ποιος κερδίζει σήμερα την 1η ασυλία – Αυτός ειναι ο 1ος υποψήφιος προς αποχώρηση

Η Μάγισσα spoiler: Η Θεοφανώ αποκαλύπτει την δολοφόνο – Τι δούμε στα επεισόδια της εβδομάδας