Αυτό το πλάσμα ζει στη θάλασσα και δεν μπορεί να πεθάνει! Είναι μικρό, αλλά παντοδύναμο

Δημήτρης Χαροκόπος
3 Min Read

Αυτό το εξωγήινο πλάσμα, αυτός ο αθάνατος κάτοικος του πλανήτη μας, είναι γνωστό και ως Μεξικανική Σαλαμάνδρα και η ιστορία του είναι συναρπαστική!

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν ολόκληρο το γονιδίωμα του axolotl, αποκαλύπτοντας πώς αυτό το καταπληκτικό πλάσμα καταφέρνει να αναγεννηθεί.

Με 32 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων, είναι το μεγαλύτερο γονιδίωμα που έχει αλληλουχηθεί ποτέ. Το axolotl, επίσης γνωστό ως Μεξικανική Σαλαμάνδρα, είναι τόσο ενδιαφέρον όσο είναι συναρπαστικό. Με το αξιολάτρευτο ροζ κεφάλι και τα βράγχια που μοιάζουν με φτερά, η απίστευτη δύναμη του axolotl να αναγεννάται είναι κάτι που συνεχίζει να εκπλήσσει τους επιστήμονες για 150 χρόνια.

Πρόσφατα, ερευνητές που εδρεύουν στη Βιέννη ανακοίνωσαν ότι τελικά αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα axolotl και είναι το μεγαλύτερο που έχει ακολουθηθεί ποτέ. Εάν το axolotl τραυματίσει ή χάσει ένα μέρος του σώματός του, είτε είναι μύες , οστά ή νεύρα, οι απίστευτες ικανότητές του, του επιτρέπουν να τα επαναφέρει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

πλάσμα της θαλασσας,περιεργα πλασματα,περιεργα πλασματα,περιεργα πλασματα που εχουν βρεθει,περιεργα πλασματα του βυθου,περιεργα πλασματα στην ελλαδα,περιεργα θαλασσια πλασματα,τα πιο περιεργα πλασματα στον κοσμο

Μπορεί ακόμη και να επιδιορθώσει πιο περίπλοκα μέρη του σώματος, όπως σπασμένη σπονδυλική στήλη ή χαλασμένο αμφιβληστροειδή. Αυτό ώθησε τους ερευνητές να το μελετήσουν ασταμάτητα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Elly Tanaka, τον Michael Hiller και τον Gene Myers κατάφερε να ακολουθήσει, να συγκεντρώσει, να σχολιάσει και να αναλύσει το πλήρες γονιδίωμα του axolotl, το μεγαλύτερο που αποκωδικοποιήθηκε ποτέ.

Χάρη στο λογισμικό PacBio, ακολουθήθηκαν περισσότερες από 73,4 εκατομμύρια αναγνώσεις. Επιπλέον, το λογισμικό που αναπτύχθηκε από τους Hiller και Myers χρησιμοποιήθηκε για τη συγκέντρωση αυτών των εκατομμυρίων αρχείων δεδομένων σε ένα ολόκληρο σύστημα.

Η ανάλυση του axolotl αποκάλυψε ένα χαρακτηριστικό μοναδικό για το πλάσμα. Το axolotl και άλλα αμφίβια μοιράζονται γονίδια που σχετίζονται με την αναγέννηση των άκρων.

Ωστόσο, στο axolotl, το γονίδιο PAX3 που παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό ιστών και οργάνων κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης απουσιάζει εντελώς και αντικαθίσταται από το PAX7. Αυτό είναι ένα σχεδόν ομοιογενές γονίδιο που μερικές φορές σχετίζεται με το PAX3.

Το διαδοχικό γονιδίωμα τοποθετήθηκε στο διαδίκτυο, ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους. Ο Sergei Nowoshilow, συν-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε:

«Τώρα έχουμε έναν χάρτη για να κατανοήσουμε πώς μπορούν να αναγεννηθούν πολύπλοκες δομές όπως τα πόδια. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ερευνητική κοινότητα axolotl, ένα ορόσημο σε μια επιστημονική περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια.»

TAGGED:
Share This Article
Exit mobile version